Babišův starosta varuje před bankovními šmejdy. Řešení vidí ve zřízení státní banky

06.12.2014 21:48

V boji proti tzv. bankovním šmejdům by pomohlo zřízení státní banky, která by měla statut neziskové organizace. Na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz to uvedl starosta obce Vítějeves Petr Havlíček (ANO), který v této souvislosti poukázal na to, že lídr hnutí ANO a současně ministr financí Andrej Babiš založení státní banky prosazuje.

 Babišův starosta varuje před bankovními šmejdy. Řešení vidí ve zřízení státní banky
Foto: archiv starosty
Popisek: Petr Havlíček

Ve svém článku Havlíček ale nejprve popisuje vlastní zážitek, kdy mu byl telefonicky nabízen údajně výhodný úvěr ve výši 300 tisíc Kč. Jeho „výhodnost“ měla spočívat v tom, že výše úroku činí 0,05 %. Že jde o úrok za každý den, ale telefonistka prozradila až na jeho přímý dotaz.

„To tedy znamená: 0,05 % x 30 dnů v měsíci = 1,5 % x 12 měsíců, to je dohromady 18 % za rok plus četné bankovní poplatky,“ demaskoval údajnou výhodnost úvěru Havlíček.

Reklamní masáž vehnala statisíce občanů do náruče exekutorů

V této souvislosti si posteskl, že „reklamní mediální masáž nabízečů doslova parazitních spotřebitelských úvěrů“ vehnala statisíce občanů do náruče bezohledných exekutorů, kteří na jejich majetku zbohatli. „A stát místo toho, aby sám provozoval vlastní bankovní instituci, která by mohla všudypřítomnou lichvu razantně omezit, všechny své banky za pár šupů prodal,“ posteskl si Havlíček.

Poukázal na to, že privatizací bank stát otevřel cestu ke gigantickému odlivu peněz do zahraničí, a to nejen skrze zisky bank, ale také skrze zisky nadnárodních prodejních řetězců, ve kterých spotřebitelské úvěry převážně končí.

„Pokud se občanům zdá, že to vše je začarovaný kruh, ze kterého se společnost nedokáže nikdy vymanit, vězte, že cesta vede přes založení státní banky se statutem neziskové organizace,“ nabídl Havlíček řešení a poukázal na to, že ministr financí Andrej Babiš o zřízení státní banky usiluje. „Držme mu palce, ať se to povede,“ dodal Havlíček.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…