Budíček! Už to fakt praskne. Veselé i smutné ohlasy voleb v Rakousku

25.04.2016 12:34

Tuzemská i zahraniční média s překvapením hodnotí úspěch kandidáta Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera v prvním kole prezidentských voleb, který získal 36,4 % hlasů a s přehledem porazil druhého Alexandera Van der Bellena (Zelení) i oba dva kandidáty vládní koalice.

 Budíček! Už to fakt praskne. Veselé i smutné ohlasy voleb v Rakousku
Foto: FPÖ
Popisek: Norbert Hofer odevzdává hlas

Mainstreamová česká média se do jednoho shodla na tom, že Hofer je „populista“, což v praxi znamená, že je euroskeptik a kritizuje řešení migrační krize realizované Bruselem a rakouskou vládou. Ve druhém kole prezidentských voleb 22. května se Hofer utká s druhým v pořadí Van der Bellenem, kterého do boje o prezidentský úřad vysílají Zelení. Naproti tomu kandidáti vládnoucích socialistů a lidovců utrpěli debakl a vzhledem k zisku pouhých jedenácti procent končí již v prvním kole.

Za „obrovský políček do tváře vládnoucí koalice“ považuje výsledky prvního kola prezidentských voleb podle britského deníku The Guardian zakladatel společnosti OGM, která se věnuje průzkumům trhu, Wolfgang Bachmayer. Deník také cituje politického konzultanta Thomase Hofera, který považuje vyústění prvního kola voleb za velmi dramatické. „Kandidát Zelených Van der Bellen bude jen obtížně stahovat propastný rozdíl z prvního kola,“ soudí Hofer.

Jak uvádí internetový server The Local. at, Hofer je považován za „vlídnou tvář“ FPÖ a také proto pravděpodobně získal takovou podporu voličů. Zatímco šéf strany je naopak mnohými vnímán jako „zlý muž“ a například Van der Bellen již avizoval, že by on osobně odmítl uznat vládu, pokud by v jejím čele po parlamentních volbách za dva roky stál šéf FPÖ Heinz-Christian Strache. To vzhledem k úspěchu Hofera není rozhodně vyloučené.

Právě úspěch Hofera ve 2. kole by mohl znamenat „zemětřesení“ na rakouské politické scéně, kde vládu v poválečném období vždy vytvářeli pouze lidovci a socialisté. O obavách z příštích parlamentních voleb píše také americký deník The Washington Post. Cituje přitom socialistického starostu Vídně Michaela Häupla, který považuje výsledek prvního kola prezidentských voleb za „skutečně katastrofální“.

„Ještě hůře by však mohlo být pro vládnoucí koalici, protože Hofer již nyní hrozí, že by v případě svého vítězství požadoval předčasné volby, píše americký deník a obává se, že by případné vítězství FPÖ Rakousko posunulo do tábora euroskeptických a protiimigračních zemí EU. Politolog Peter Hajek považuje výsledky prvního kola prezidentských voleb v Rakousku za signifikantní pro celou EU. „Stejně jako jinde v Evropě, jsme i zde svědky propadu tradičních politických stran,“ sdělil Hajek AFP.

Mnozí politici však výsledky z Rakouska naopak vítají. „Fantazie. Lídr FPÖ zvítězil v prvním kole rakouských prezidentských voleb,“ napsal například šéf nizozemské Strany pro Svobodu Geert Wilders na svém twitteru. V podobném duchu se vyjádřila také šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová. „To je opravdu skvělý výsledek. Bravo, rakouští voliči!“ napsala Le Penová rovněž na svém twitteru.

Mezi českými současnými či dřívějšími politiky přivítali úspěch Hofera např. šéf Svobodných Petr Mach. „Vítězství kandidáta rakouské strany svobodných v prvním kole rakouských prezidentských voleb jasně ukazuje, jak postupně dopadnou všude tradiční politické strany, když budou dál ignorovat vůli občanů a ohrožovat svojí nezodpovědnou politikou bezpečnost a svobodu obyvatel a základní evropské hodnoty,“ napsal Mach na Facebooku.

Europoslanec a první místopředseda ODS Jan Zahradil využil výsledky z rakouských prezidentských voleb ke kritice Evropské unie. „BUDÍČEEEK!!! Poprvé od roku 1945 nebude mít Rakousko prezidenta od lidovců nebo od socdemáků. Proti Hoferovi do druhého kola zelený kandidát. A pořád tyhle signály nebudou stačit. Pořád se bude mlít dokola a dokola ‚více Evropy, více Evropy a ještě více Evropy‘. Až to jednou fakt praskne,“ předpovídá Zahradil.

K tomu samému tématu se vyjádřil také bývalý místopředseda ODS a v posledních letech uznávaný glosátor domácí i zahraniční politiky Miroslav Macek. „Populista = politik, který říká to, co si většina lidí myslí. Takže v příštích dnech budeme slyšet jméno vítěze 1. kola rakouských prezidentských voleb Hofera jen ve spojení „populista Hofer“. Ti, kteří jej tak nálepkují, si zřejmě vůbec neuvědomují, že právě oni a jejich strkání hlav do písku silně přispělo k jeho vítězství,“ poznamenal Macek na svém webu Viditelny-macek.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…