Chovanec: ČR do konce roku žádné migranty podle kvót EU nepřijme

28.09.2016 20:37

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chce se svým německým protějškem Thomasem de Maizierem řešit případnou součinnost Česka při repatriaci migrantů z Německa. Chtěl by také získat podporu pro lepší fungování takzvaných hotspotů, tedy zařízení pro registraci uprchlíků.

 Chovanec: ČR do konce roku žádné migranty podle kvót EU nepřijme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Řekl to dnes před odletem do Berlína novinářům. V souvislosti s tlakem Evropské komise na přebírání žadatelů o azyl z Řecka a Itálie uvedl na dotaz ČTK, že Česko do konce roku žádné běžence podle unijních kvót přijmout neplánuje. „My neumožníme vstup na území České republiky nikomu, kdo tu nechce být a kdo neprojde bezpečnostní prověrkou,“ prohlásil.

Státy EU v rámci přerozdělování žadatelů o azyl převzaly od Řecka a Itálie dosud 5 651 osob z plánovaných 160 000, které by měly být v průběhu dvou let z obou zemí přesunuty do jiných unijních států. Chovanec zdůraznil, že EU by měla konečně uznat, že systém těchto kvót nefunguje a fungovat nemůže. „Překvapuje mne, že se EK neustále tento systém pokouší oživit,“ uvedl.

Eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos poukázal na to, že členské země Unie mají právní povinnost splnit závazky, na nichž se shodly. Unijní státy se na přerozdělení žadatelů o azyl s cílem ulevit Itálii a Řecku dohodly loni v září přes odpor ČR či Slovenska.

V případě hotspotů chce Chovanec dosáhnout pravidelného přezkumu jejich funkčnosti

K dnešnímu dni bylo z Řecka do dalších unijních zemí přesunuto 4 455 lidí, z Itálie 1 196. Česká republika převzala celkem 12 lidí z Řecka, Slovensko podle údajů Evropské komise jen tři. V rámci přesídlovacích programů, jejichž cílem je živelnou migraci nahradit jinými způsoby, přijelo do unijních zemí 10 695 lidí z celkového počtu 22 504 dohodnutého loni v létě.

Ministr také uvedl, že v případě hotspotů chce dosáhnout pravidelného přezkumu jejich funkčnosti včetně zapojení unijních institucí typu agentury Frontex. „K této funkčnosti mají opravdu ještě daleko,“ řekl. Podle ministra není možné, aby Česko a další státy Visegrádské skupiny donekonečna suplovaly další státy ve vysílání policistů k posílení ochrany hranic dalších zemí EU.

Chovanec od de Maiziera bude též chtít znát podrobnosti německého plánu na repatriaci běženců. Pokud by se týkal okolních zemí včetně ČR, Česko by mělo na něm participovat. Ministr chce také zapojit Německo do chystaného česko-saského štábního cvičení policejní spolupráce a vzájemné informovanosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…