„Dej sem tu akreditaci!“ Okamurův tajemník Staník se na celostátním sjezdu SPD vrhl na novináře PL

09.12.2017 17:45

REPORTÁŽ Na celostátní konferenci politického hnutí SPD Tomia Okamury bylo pořádně dusno. Na vlastní kůži to pocítili hlavně novináři. Výbušný incident zaznamenaly ale pouze ParlamentníListy.cz, a to v souvislosti s nechvalně proslulým tajemníkem strany Jaroslavem Staníkem, který čelí trestnímu oznámení kvůli rasistickým a xenofobním výrokům, které z něj měly padat v poslaneckém baru. Tomu se nelíbilo, že ho fotíme.

„Dej sem tu akreditaci!“ Okamurův tajemník Staník se na celostátním sjezdu SPD vrhl na novináře PL
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: A obřadně se povstalo (celorepubliková konference SPD)

Zabezpečení celostátní konference SPD v konferenčním centru City na Pankráci bylo důkladné. Ochranka číhala přímo u vchodu a domáhala se novinářské legitimace. Mezi pravidly, která museli novináři podepsat, byl například i zákaz focení či pořizování videozáznamu mezi konferenčním sálem a tiskovým centrem.

Ještě před zahájením konference vyšlo najevo, že podobně jako v případě jejich volebních štábů, tak i v souvislosti s dnešní akcí neudělila SPD akreditaci novinářům hned z několika médií. Vedle novinářů z vydavatelského domu Economia (Ihned.cz, Hospodářské noviny, Aktuálně.cz) pořadatelé na konferenci nevpustili ani redaktory Blesku a Lidových novin. Ostrouhat mělo i médium Forum24.cz bývalého šéfredaktora Reflexu Pavla Šafra.

Bezpečnostní pravidla byla opravdu přísná. Otázkou je, zda hlavním důvodem byla plánovaná účast prezidenta Miloše Zemana, nebo pravidla, která nastavila přímo SPD. Novináři se mohli pohybovat mezi newsroomem a konferenčním sálem jen v omezených intervalech a v čase vymezeném ze strany pořadatelů. V konferenčním sále byla jejich přítomnost tolerována jen v úzce vymezeném prostoru u vchodu. V další cestě jim bránila přítomnost ochranky.

Anketa

Jste rádi, že Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta?

hlasovalo: 19773 lidí

Tajemník Staník se asi nerad fotí...

Reportér ParlamentníchListů.cz nicméně shodou náhod neodolal. A když před dveřmi do konferenčního sálu spatřil nechvalně proslulého tajemníka SPD Jaroslava Staníka, instinktivně zkusil štěstí a několikrát zmáčkl spoušť svého fotoaparátu. Namístě je připomenout, že Staník aktuálně čelí trestnímu oznámení kvůli xenofobním a rasistickým výrokům, kterých se měl dopouštět v prostorách občerstvení na půdě Poslanecké sněmovny. Staníkova slova o tom, že „židi, homosexuálové a cikáni by měli jít do plynu“ mělo zaslechnout hned několik politiků.

Jenže fotit Staníka jsme raději opravdu neměli. Muž je zřejmě povahy prudké a ihned na reportéra ParlamentníchListů.cz vystartoval. „Dej sem tu akreditaci,“ vyběhl na reportéra PL.cz. „Jestli jsi něco vyfotil, tak o ni přijdeš,“ dodal výhružně. Když si Staník následně fotografie prohlédl a zjistil, že fotky s ním již reportérův přístroj neobsahuje, nechal reportéra ParlamentníchListů.cz na pokoji (reportér cítil obavu, že Staník v návalu zlosti přístroj rozšlape a proto jeho snímky raději vymazal – pozn. red.). Incident viděli i ostatní novináři, kteří se akce zúčastnili.

Člen ochranky následně reportéra ParlamentníchListů.cz eskortoval zpět do místnosti určené pro novináře. „Předejdeme takto všem možným problémům,“ sdělil mu. „Tak co, vzal ti ji?“ ptal se pak jeden z novinářů reportéra PL.cz po incidentu, zda o svou novinářskou akreditaci nepřišel.

Právě v té místnosti určené pro tisk zůstali novináři krátce po prezidentově vystoupení uvězněni. Čekalo se totiž na odchod prezidenta Miloše Zemana z budovy. 

Během svých projevů se Okamura se Zemanem navzájem chválili, a to například za podobný postoj k migraci či k islámu. Zeman ale Okamuru i kritizoval, a to kvůli jeho postoji vůči zapojení Armády České republiky v zahraničních misích na Blízkém východě i jinde. Podle Zemana právě tam čeští vojáci bojují proti islámskému terorismu a Okamura svým přístupem jejich práci dehonestuje. Okamura během svého vystoupení zase kritizoval mainstreamové novináře a politické elity. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…