Drsný Milan Chovanec: Mezi migranty je Česko velmi neoblíbené, protože dodržuje zákony. Ti bez azylu musí vědět, že je prostě pošleme pryč

07.09.2015 11:08

Není možné podceňovat současnou uprchlickou krizi, která je v Evropě největší od konce druhé světové války, říká v rozhovoru pro dnešní Právo ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Drsný Milan Chovanec: Mezi migranty je Česko velmi neoblíbené, protože dodržuje zákony. Ti bez azylu musí vědět, že je prostě pošleme pryč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Chovanec

Pokud podle Chovance EU nepřijme zásadní opatření, která budou eliminovat rizika spojená s touto migrací, tak může být ohrožena Evropa, jak varuje maďarský premiér Viktor Orbán. „Já ale pevně věřím, že najdeme vůli k přežití,“ uvedl Chovanec.

Schengenská hranice už nesmí být tak prostupná jako nyní

Nutná jsou podle něj především razantní opatření k ochraně schengenské hranice, aby nebyla tak prostupná. Potřebná je také efektivní návratová politika. „Není prostě možné, aby ti lidé, kteří přicházejí jako ekonomičtí migranti, tady zůstávali i přesto, že azyl nezískají,“ uvedl Chovanec s tím, že pokud taková návratová politika nebude a pokud se mezi migranty nerozšíří, že jejich šance zůstat v Evropě i bez azylu je malá nebo nízká, tak jejich snaha dostat se sem slábnout nebude.

Když přistoupíme na kvóty, jak uprchlíkům zabráníme, aby neodešli do Německa?

Upozornil také na nebezpečí přijetí povinných kvót pro přijímání uprchlíků jednotlivými zeměmi EU: „Pokud bychom přistoupili na variantu povinných kvót, tak se ptám, jak bychom ty lidi, kteří by měli dostat u nás azyl, u nás udrželi. Jak jim zabráníme, aby se neodebrali do Německa nebo do jiné jejich původní cílové země. Ptám se, jestli volání těch zemí po povinných kvótách neznamená de facto konec Schengenu,“ upozornil ministr.

Evropské právo musí dodržovat všichni

Poukázal na to, že migranti do Evropy přicházejí i proto, že vědí, že i když jsou vyhoštěni, tak je to jen papír. „A oni další roky žijí spokojeně na území toho státu. To se musí změnit. Je třeba dodržovat evropské právo a je potřeba, aby ho dodržovali všichni. ČR právo dodržuje, a proto je mezi migranty velmi neoblíbená. Ostatně, když se podíváte do různých manuálů, které se mezi migranty objevují, tak tam je uvedena ČR jako země, přes kterou se chodit nemá. Oni se nám vyhýbají, protože dodržujeme zákony,“ uvedl Chovanec.

A poukázal na migranty, kteří se z Maďarska snaží dostat do Německa. Žádný z nich prý zákony nedodržuje. „Oni mají přeci požádat o azyl v první zemi Schengenu, což je většinou Itálie, Řecko nebo Maďarsko, a vyčkat tam ukončení azylového řízení. To ale dodržuje jen naprostá menšina. Oni zkrátka porušují zákon a příliš nerozumím tomu volání, abychom jim umožnili průjezd přes Česko. Pokud to uděláme, nebudeme zachytávat 2500 jako dosud, ale třeba 15 tisíc,“ varoval ministr vnitra Milan Chovanec.

 

 


 

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …