„Fakáč“, legrace z majdanistů a odřený loket. Zajímavosti ze včerejší akce Putinových motorkářů v Praze

07.05.2015 7:21

Odřený loket. I takový byl výsledek vzpomínkové akce na Olšanských hřbitovech v Praze, které se zúčastnilo na 150 lidí, z nichž asi dvacet bylo motorkářů hlásících se k ruskému klubu Noční vlci, blízkému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

„Fakáč“, legrace z majdanistů a odřený loket. Zajímavosti ze včerejší akce Putinových motorkářů v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruští motorkáři Noční vlci uctili památku rudoarmějců na Olšanských hřbitovech

Motorkáři navštívili pohřebiště 429 rudoarmějců, kteří padli při bojích o Prahu. Na místo dorazili s květinami a zpěvem. Mezi ostatními účastníky nebyli jen příznivci Nočních vlků, ale také novináři či odpůrci motorkářů z hnutí Pražský Majdan, vybavení mimo jiné americkou a ukrajinskou vlajkou.

Mezi odpůrci ruských motorkářů byl i aktivista Tomasz Peszyński, který na svůj facebookový profil napsal: „Tak dneska mě putinisti fyzicky napadli, drželi mě za ruku a pak mě natlačili na zeď a drželi mě u zdi. Mám odřený loket a je z toho přestupek. Koukněte na video 17. vteřina, nekoukejte na motorky, ale na to, co se děje u zdi... Běžím s českou vlajkou.“

Peszyńského během akce vyzpovídaly televizní štáby, jak dokazují fotografie na sociálních sítích. S vyzněním zpravodajských relací podle svého dalšího příspěvku na Facebooku však nebyl spokojen. „Ach jo... ach ty média, tak putinisti mě napadnou a ještě vypadám v televizi jako nějaký hysterik, ale jen sem se snažil získat místo pro Majdan na místě, kde jsme měli právo bejt. Ale to, že mám odřený loket, že ten útočník se přiznal, že policie sepsala protokol a že ten chlap z toho bude mít přestupek, to už se nedovíte.“

Jiný odpůrce pietního aktu, kterého se zúčastnili i ruští Noční vlci, Jiří Cihlář, na Facebooku definoval účastníky pietního aktu jako 1–3 originálních Noční vlky, cca 15 „vlčích dablérů“, dále „20 vycvičených křiklounů z ambasády RF“, dále „kolaboranti“, „podivně mumlající osoby“ apod. (Více ZDE) Každopádně i server iDnes.cz napsal, že Noční vlky přišlo doprovodit 150 lidí, odpůrci byli ve výrazné menšině.

A ti, co Vlky přišli podpořit, akci považují za úspěšnou. „Hm, tak to bylo opravdu velmi nepřátelské prostředí :-). Noční vlci se měli možnost ujistit, že všechny štvavé a buzerující nálady jsou tvořeny jen určitou skupinou lidí, která se právě teď nachází u moci (všeho do času). Na Olšanských hřbitovech panovala pohoda, úsměvy a přátelská nálada. No a těch 10 provokatérů, co tam přitáhli s ukrajinskou a evropskou vlajkou, si ani neškrtlo. Ani se příliš neprojevovali, nejspíš tušili (a ne neoprávněně) že by mohli také dostat na budku. Takže kluci, vzhůru na Berlín!“ napsala předsedkyně proruského Institutu slovanských strategických studií Radmila Zemanová-Kopecká a přidala fotografie.

Účastníci pietního aktu se k faktu, že dorazilo také několik protiruských odpůrců, postavilo s nadhledem a dělalo si z nich legraci, což dokazuje toto video.

Je na něm zachycena skupinka proukrajinských a protiputinovských aktivistů. Jeden z nich, Tomasz Peszyński, má na sobě tričko s portrétem Vladimira Putina, doplněné nápisem „Stop Putler“. Tímto slovem vzniklým složením částí jmen Putin a Hitler protiputinovští aktivisté naznačují, že politika současného ruského prezidenta a bývalého německého diktátora mají mnoho společných prvků.

Peszyński se ale po chvíli od kamery odvrací a nereaguje ani na výzvy, aby se ke kameře otočil zpět. „Vy se stydíte za svůj názor?“ zní jedna z posměšných reakcí.

Tato fotografie  ukazuje, že na shromáždění na Olšanských hřbitovech si řada účastníků přinesla s sebou ruské vlajky.

Fotograf Vít Hassan ParlamentnímListům.cz poskytl fotografie, na kterých Peszyński, který si stěžoval na napadení, ukazuje na příznivce Nočních vlků vztyčený prostředníček. A také velmi vzácné foto, na kterém spolu stojí dva lidé protestující již dlouhé měsíce za zcela opačnou věc: Peszyński, jak uvedeno aktivista Pražského Majdanu, a proruská aktivistka Jelena Vičanová, která „zazářila“ třeba v show Michaely Jílkové.

Jak již informovaly ParlamentníListy.cz, po pietní akci na Olšanech se kolona ruských motorek vydala k památníku na Vítkově. Odpoledne Noční vlky čeká setkání s ruskými a českými válečnými veterány v Ruském středisku vědy a kultury v pražské Bubenči. Později ještě, jak uvádí webové stránky českých kozáků, absolvují motorkáři slavnostní večeři s veterány, představiteli spolkových organizací, veřejnými činiteli a zástupci médií.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…