"Nedělejte ze mě blbce!" Interní komunikace mezi Zimolou a Jančurou je venku

04.10.2016 0:00

Poté, co se jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) rozhodl podat trestní oznámení na majitele Student Agency Radima Jančuru za údajné výhrůžky kvůli provozu žlutých autobusů, zveřejnil server BudějckáDrbna.cz SMS zprávy, které si měli oba muži vyměnit.

"Nedělejte ze mě blbce!" Interní komunikace mezi Zimolou a Jančurou je venku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

Jančura Zimolovi podle jeho slov vyhrožuje kvůli odmítnutí provozu linky z Prahy do Českých Budějovic a následně do Českého Krumlova. Hejtman Jančurova slova odmítá a podal na něj trestní oznámení. 

A vše začalo nevinně. „Dobrý den, pane Zimolo, mám k vám prosbu. Žádáme o obnovení busové licence na spojení ČK – ČB – Praha a váš odbor dopravy nám nechce povolit přepravu cestujících mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi. To by vážně poškodilo naši ekonomiku, a proto bychom část spojů ukončovali v ČB a nejezdili každou hodinu až do Krumlova, což by bylo pro druhé nejnavštěvovanější město v ČR škoda,“ uvedl ve své první SMS zprávě Zimolovi Jančura. „Je zde však ještě větší problém. Naše autobusy jsou na internetu a v turistických průvodcích nejdoporučovanějším spojením. Turisté však nechtějí navštívit jen Český Krumlov, ale chtějí se cestou zastavit i v Budějicích. Tzn. ponovu by museli vlézt do linkového busu nebo do Regionovy, o jejich existenci nemají ani tušení,“ dodal Jančura. Zimolu následně požádal o kontaktování odboru dopravy, aby z důvodu podpory cestovního ruchu toto spojení povolil.

„Dobrý den, nevím o tom, zjistím si názor odboru a dám vědět,“ odvětil Zimola. O pár dní později chtěl znát Jančura odpověď. „Dobrý den. Nechal jsem se o problému informovat, jsem schopen Vám napsat své písemné vyjádření, napište mi prosím svou e-adresu,“ napsal hejtman. „Prosím, pošlete mi to ještě dnes, ať víme, na čem jsme. V létě jste povolili dopravu mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi firmě M express, s. r. o. Z Vaší SMS mi vyznívá, že to povolit nechcete. Spojením každou hodinu jsme spolehlivá obslužnost, která kraj nestojí ani korunu,“ zareagoval Jančura.

  • Původní text ZDE

Zimola reaguje v klidu. „Pane Jančuro, povolení nevydává Jihočeský kraj a hejtman, ale pověřený dopravní úřad. Stanovisko k tomuto rozhodnutí vydává nikoliv hejtman, ale odbor dopravy krajského úřadu v rámci přeneseného výkonu státní správy,“ odvětil Zimola s tím, že se na základě Jančurovy zprávy informoval, o co jde, a je připraven odpovědět písemně. „Platí, že hejtmanovi kraje nepřísluší jakkoli zasahovat do výkonu státní správy. Mrzelo by mě, kdybyste si mou dobrou vůli komunikovat v této záležitosti s Vámi vykládal jako připravenost zasahovat do tohoto státně správního procesu,“ napsal také Zimola.

„Nesmysl, nedělejte ze mě blbce,“ zareagoval ostře Jančura. Dodal také, že ví, co je státní správa a co samospráva. „Je to politické rozhodnutí, zda využít práva kraje omezit komerční dopravu v tomto spojení, nebo ne. Vy jste hejtman, je to věcí samosprávy, zda vezmete lidem rychlou dopravu, která nestojí kraj ani korunu. Dnes chci od vás jasné stanovisko chlapa,“ dodal také majitel Student Agency.

„Nikdy jsem nekomunikoval vaši podezřelou podporu pana Krigara z GW. Za fungování kraje jste zodpovědný politicky jen vy, ne jen nějaký lidem neznámý ředitel krajského úřadu. Když úřad vyhověl firmě M Express, musí vyhovět i nám. Jinak je to klasicky příklad klientelismu a vy nesete politickou odpovědnost,“ dopsal posléze Jančura. 

Zimola se však nedal a odvětil, že tímto komunikace mezi nimi končí. „Jste velmi neslušný. Budete-li chtít cokoli komunikovat, zveřejním tuto komunikaci i já. Možná by se dala chápat jako navádění k trestnému činu. Pro sebe si z toho nesu jediné – pro dobrotu na žebrotu,“ zareagoval Zimola.

„Toto jste vážně přestřelil. Dopravní obslužnost schvaluje rada kraje, odbor dopravy ji jen procesuje. Ale to vy víte. Toto je pro mne důkaz klientelismu na vašem kraji. Tam, kde je klientelismus, tam je i korupce,“ nenechal se odbýt Jančura. „Budu rád, když to zveřejníte. Jdu připravit kampaň, občané vašeho kraje mají právo vědět, že ve vašem kraji kvete klientelismus. Důkazy mám. Původně jsem si naivně myslel, že v tom prsty nemáte. Díky vaší SMS o tom, že samospráva nemá s objednávanou dopravou nic společného, již vím, že tomu tak není,“ uzavřel Jančura se slovy, že je Zimola špatný hejtman. „Koneckonců vaši parťáci, jako je Hašek a Chovanec, jsou toho důkazem,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…