VIDEO Jste prasata. V Paříži se to policii vymklo z rukou

19.05.2016 11:38

V ulicích Paříže došlo hned ke dvěma demonstracím. Původně plánovaný pochod policejních důstojníků, který se mimo Paříž udál v šedesáti dalších francouzských městech a ve kterém policisté protestovali proti nárůstu násilí, jež je vůči nim podle nich pácháno, se setkal s protipolicejními demonstranty. V ulicích Paříže hořelo.

 VIDEO Jste prasata. V Paříži se to policii vymklo z rukou
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Malby v pařížském metru

Policejní důstojníci se rozhodli zorganizovat pochod, aby upozornili na rostoucí násilí, které je vůči nim pácháno v údajné souvislosti s novými pracovními reformami, jež byly schváleny minulý týden, informuje britská BBC.

Jejich pochod se ovšem setkal s kontra protestem ze strany demonstrantů, kteří tvrdili, že policie při svých zásazích postupuje s nepřiměřenou brutalitou. V tom momentu, kdy se několik stovek policistů shromáždilo na francouzském náměstí Republiky, stovky demonstrantů na druhé straně se postavily proti nim.

Někteří z nich pořvávali „fízlové, prasata, vrazi! Všichni nenávidí policisty“, jiní zas „policie je všude, ale spravedlnost nikde“. Podle vyjádření francouzských médií mělo až 15 mladíků s železnými tyčemi napadnout policejní auto. Poté na něj hodili petrolejovou bombu.

 

Dva důstojníci, kteří se nacházeli v autě, ještě před útokem stihli utéct, uvádí BBC.

 

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve prohlásil, že za poslední dva měsíce bylo zraněno 350 policejních důstojníků. Útoky mají údajně na svědomí jen malé skupiny výtržníků.

„Nenávist vůči policii je možné detekovat jen u malé skupiny populace,“ sdělil rádio stanici Evropa 1 ředitel francouzské policie Jean-Mark Falcone. „Těchto deset procent je ovšem velice brutální,“ dodal.

Francouzská socialistická vláda prosadila pracovní reformy minulý týden, mají prý přispět ke snížení nezaměstnanosti v zemi. Změny v zákonodárství umožňují zaměstnavatelům jednodušeji najímat a propouštět zaměstnance. Odpůrci reforem se obávají toho, že změny umožní zaměstnavatelům obcházet práva zaměstnanců na výplatu a přestávky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…