510 dětí mrtvých, 667 zraněných. Prý rukou našeho spojence

07.06.2016 13:50

Postup syrských jednotek s podporou USA na město Manbidž by mohl vyhnat z domovů dalších 200 tisíc lidí, uvádí humanitární agentura OSN. Na druhé straně Arabského poloostrova, kde bojuje koalice vedená Saúdskou Arábií proti jemenským rebelům, však OSN přivírá oči.

510 dětí mrtvých, 667 zraněných. Prý rukou našeho spojence
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

Syrští bojovníci s podporou USA uzavřeli ze tří stran jednu z posledních bašt Islámského státu na syrském území, město Manbidž. O podobné se pokouší i íránské šíitské milice a irácké jednotky ve městě Fallúdža, jejich postup je však výrazně pomalejší.

Írácké jednotky se k městu dostaly již před týdnem, jejich postup však přerušila městská zástavba. Podle premiéra Abadiho bude dobývání města pomalejší s ohledem na ochranu civilistů.

Abadi, stejně jako Washington, však upřednostňuje, že jako první by se měl osvobodit Mosul, což vráží klín mezi něj a jeho současné spojence, íránské šíitské milice, kterým vadí snaha rozdělit síly na obléhání dvou měst.

Mluvčí iráckých ozbrojených sil brigádní generál Yahya Rasool uvedl, že mobilizace jednotek u Mosulu nijak neoslabí současné tažení do Fallúdže. „Jednotky umístěné do Fallúdže vítězí a začali jsme postupovat směrem k centru města,“ řekl.

Na syrské straně jednotky s leteckou podporou ze strany Spojených států postupují rychleji, nejnovější studie humanitární organizace OSN Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) však tvrdí, že jejich další vojenské pokroky by mohly vyhnat z domovů přes 200 tisíc lidí, kteří by pak čelili nedostatku základních potravin, vody či zdravotní péče.

OCHA také varoval před stejnou možností u postupu syrských vládních sil směrem na přehradu na řece Eufrat, která se nachází na druhé straně jezera Assad, ležícího u Manbidže.

Obě armády, jedna podporovaná USA, druhá, vládní, podporovaná Ruskem, jsou stále blíž hlavnímu cíli svých snažení, městu Rakka, které je stále centrem sil Islámského státu.

OSN mezitím minulý týden vydala zprávu, ve které se vyjádřila k jinému konfliktu, jenž se taktéž odehrává na Arabském poloostrově. Koalice vedená Saúdskou Arábií bojuje v Jemenu s podporou USA a Velké Británie proti tamním rebelům.

Ve čtvrtek však na základě zpráv z bojů dala OSN Saúdskou Arábii na černou listinu zemí, které nerespektují práva dětí ve válečných konfliktech. Údajně až 60 % všech úmrtí a zranění dětí v Jemenu za poslední rok má na svědomí právě saúdská koalice. Podle dostupných údajů zabila 510 dětí a dalších 667 zranila, přičemž má koalice na svědomí polovinu všech útoků na školy a nemocnice.

Proti tomu se však Saúdové ostře ohradili s tím, že je před uvedením na černou listinu o této skutečnosti nikdo neinformoval a že se ničeho takového nedopustili. Saúdskoarabský velvyslanec při OSN Abdallah Al-Mouallimi řekl, že na seznam byli umístěni omylem a že veškeré odhady o obětech jsou „divoce nadsazené“. Řekl také, že v bojích používají to „nejpokrokovější zaměřovací vybavení“.

V pondělí dopoledne bylo čtvrteční rozhodnutí zrušeno, což vyvolalo vlnu kritiky ze strany lidskoprávních organizací.

Podle jednoho z vysokých představitelů neziskové organizace Human Rights Watch, Philippa Bolopiona, se tímto krokem OSN propadlo na „nové dno“. „Děti Jemenu si zaslouží víc,“ dodal.

Konflikt v Jemenu započal loni v březnu, když se Íránem podporovaní Hútiové pokusili dosadit do prezidentského křesla exprezidenta Aliho Abdullaha Saleha. Podle údajů OSN již za oběť konfliktu padlo na 6000 osob.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…