A co nám vlastně můžou udělat? Ekonomka Šichtařová se vysmála Bruselu

12.06.2017 21:53

Ekonomka Markéta Šichtařová zareagovala na zprávu agentury Reuters, že se Evropská komise chystá zahájit řízení s Českou republikou. Proč? Protože odmítáme přijímat uprchlíky na základě kvót, ačkoli jsme v odporu ke kvótám byli přehlasováni. Markéta Šichtařová nechápe, proč se tohle všechno děje. Je to prý, jako když se k vám chce nastěhovat bezdomovec, vy ho odmítnete a za to vám napaří pokutu.

A co nám vlastně můžou udělat? Ekonomka Šichtařová se vysmála Bruselu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Evropská komise je připravena zahájit řízení s Českou republikou, Polskem i Maďarskem. Kvůli migrantům, které jsme měli přijmout na základě kvót. V Česku se mělo usídlit více než 2 500 lidí, jenže jich tu nakonec skončilo jen 12. Šichtařová v tom ale nevidí problém. 

„Představte si, že jste otec rodiny a máte pěkný dům. A najednou přijde někdo cizí z ulice a prohlásí, že v tom domě bude bydlet s vámi. A že pokud ho do svého domu nepustíte, budete mu muset zaplatit pokutu. A pokud mu pokutu včas nezaplatíte, že vám budou každým dnem narůstat úroky. A vaše vystrašená rodina by se vás ptala: ‚Tak co, neustoupíme raději, nerozdělíme se s tím bezdomovcem o polovinu našeho domu, abychom mu nemuseli platit pokutu?‘“ napsala Šichtařová na sociální síti Facebook.

Pokud to čtenářům nedává smysl, nemusejí si s tím dělat hlavu.

„Dávám vám to smysl? Nedává? Mně taky ne, protože to postrádá elementární logiku. Přesto se přesně podle tohoto schématu EU vůči nám ve sporu o imigrační kvóty chová a část našich občanů se zase chová jako ta vystrašená rodina,“ pálila dál ekonomka.

Položila si také otázku, co se vlastně stane, pokud uprchlíky budeme odmítat i nadále. Varování z Bruselu navzdory. EU nám prý nemůže udělat nic zásadního, jen nám mohou sebrat dotace. A to by podle Šichtařové Česku vlastně pomohlo. Bez dotací se podle jejího názoru budeme mít líp.

Přístup Bruselu vede prý Šichtařovou k tomu, že je odhodlána hlasovat pro odchod Česka z EU, pokud se o tom bude jednou hlasovat.

Markéta Šichtařová doslova napsala:

Představte si, že jste otec rodiny a máte pěkný dům. A najednou přijde někdo cizí z ulice a prohlásí, že v tom domě bude bydlet s vámi. A že pokud ho do svého domu nepustíte, budete mu muset zaplatit pokutu. A pokud mu pokutu včas nezaplatíte, že vám budou každým dnem narůstat úroky. A vaše vystrašená rodina by se vás ptala: „Tak co, neustoupíme raději, nerozdělíme se s tím bezdomovcem o polovinu našeho domu, abychom mu nemuseli platit pokutu?“

Dávám vám to smysl? Nedává? Mně taky ne, protože to postrádá elementární logiku. Přesto se přesně podle tohoto schématu EU vůči nám ve sporu o imigrační kvóty chová a část našich občanů se zase chová jako ta vystrašená rodina.

Kam bychom měli ustupovat? Z čeho? Provedli jsme něco špatného, že bychom měli platit pokutu? Dokonce nedává smysl ani to, že bychom měli MY dávat Brusel k soudu – protože my jsme nic špatného neudělali, takže vůbec nedává smysl o kvótách jakkoliv s kýmkoliv diskutovat a soudit se o nich. Tím bychom jen připustili, že by snad taková diskuse mohla být relevantní a že si tím nejsme tak docela jistí, takže raději necháme na soudu, aby rozhodnul. Jen ať nás s klidem Brusel žaluje. Jen ať si po nás s klidem chce pokutu. Co by nám vlastně asi tak mohl udělat? Jak by z nás mohl pokutu vydolovat, pokud mu jí sami dobrovolně nezaplatíme? Jediná páka, jakou na nás Brusel má, je přiškrtit nám dotace. A to by bylo vlastně to nejlepší, co by se nám mohlo přihodit, bez ohledu na kvóty.

Dostanu-li někdy tu možnost volby, budu volit Czexit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …