A je to venku: George Soros podporuje 50 neziskovek, které pochodují proti Trumpovi. Jeden případ je obzvlášť otřesný

24.01.2017 9:24

Americký miliardář George Soros je napojen na více než 50 organizací, které se zúčastnily ženského pochodu na Washington, stojí na webu New York Times.

A je to venku: George Soros podporuje 50 neziskovek, které pochodují proti Trumpovi. Jeden případ je obzvlášť otřesný
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Britský Guardian „Ženský pochod na Washington“ popsal jako „spontánní“ akci za ženská práva. Další liberální mediální server Vox psal o „ohromující, spontánní myšlenkové jednotě stmelující účastnice pochodu“.

Organizátoři na webové stránce pochodu akci označovali jako „lidovou snahu“ s „nezávislou“ organizací.

„Je to myšlenka, kterou by žena s liberálními hodnotami měla přijmout. Já ovšem vím – a se mnou většina Spojených států – že je za pochodem i něco jiného, něco, co jeho organizátoři ve svém manifestu nezmínili: pochod ve skutečnosti nebyl pochodem za práva žen. Jednalo se o pochod proti Donaldu Trumpovi,“ píše autorka článku.

„Jako někdo, kdo dal v listopadových prezidentských volbách svůj hlas Donaldu Trumpovi, se na takové akci necítím vítána. Stejně tak to cítí i mnoho dalších žen, které odmítají politiku těsně svázanou s liberální identifikací, která byla jádrem pochodu,“ pokračuje autorka.

Anketa

Je Donald J. Trump nemístně zlý a hrubý na novináře?

1%
hlasovalo: 10323 lidí

Celý text ZDE

Výkonný ředitel Americké humanistické asociace Roy Speckhardt, který byl jedním z „partnerů“ pochodu, uvedl, že jeho organizace je „nestranická“, ale i přesto se obává příchozí Trumpovy administrativy, která „zahrnuje i sexistický přístup k ženám“.

Podobně se o akci vyjádřil i ředitel národního programu Amerických ateistů Nick Fish: „Nejedná se o stranickou událost.“

„Sama jsem se chtěla o celé události dozvědět více, a z toho důvodu jsem strávila nějaký čas studiem dokumentů miliardáře George Sorose a jeho nadace Open Society, jelikož jsem se sama sebe ptala, jaké je spojení mezi jedním z největších sponzorů kampaně Hillary Clintonové a ženským pochodem na Washington,“ píše autorka Asra Q. Nomani.

„Mé důkladné studium finančních zdrojů organizátorů protestu odhalilo, že hned 56 ‚partnerů‘ pochodu je úzce napojeno na nadaci George Sorose. To se týká i klíčových partnerů jako Plánovaného rodičovství, které oponuje Trumpově protipotratové politice, a Národní zdrojové obranné rady, která oponuje Trumpově environmentální politice.“

Mezi organizacemi, které přijímají finanční dotace od nadace George Sorose Open Society, jsou i mnohé další. Kompletní seznam těchto ‚partnerů‘ pochodu autorka zveřejnila ZDE.

George Soros je pro svou filantropii dobře znám a to, že financuje i organizace podobného typu, by nemělo být až tak velkým překvapením. „Klíčové zde ovšem je to, že Soros je i politickým sponzorem a svou antipatií vůči Trumpovi se netají. Nedávno ve švýcarském Davosu novinářům sdělil, že by Trump v roli prezidenta ‚byl diktátorem‘.“

Tisková mluvčí nadace Open Society George Sorose v nedávném prohlášení uvedla, že „se v poslední době na veřejnosti objevilo mnoho nepravdivých zpráv o nadaci Open Society a jejím údajném financování protestů ještě před prezidentskými volbami v listopadu loňského roku. Žádná z těchto zpráv se nezakládá na pravdě“, uvedla.

„Sponzorujeme celou řadu organizací – včetně těch, které podporují ženy a ostatní minority, kterým byly historicky upřeny rovné příležitosti. Mnohé z těchto organizací se obávají politiky, kterou s sebou může přinést nová prezidentská administrativa. Na jejich práci jsme skutečně hrdí. Samozřejmě podporujeme právo všech Američanů na nenásilné shromáždění a vyjádření odporu vůči vládě – to je koneckonců naprosto nezbytný a v ústavě pevně zakotvený pilíř funkční demokracie,“ dodala.

Kontroverze kolem jedné z muslimských organizátorek pochodu

Další z příjemců finančních dotací George Sorose je jedna z hlavních organizátorek pochodu Linda Sarsour, která je výkonnou ředitelkou Arabsko-americké asociace New Yorku.

„Když jsem spolu se svou kolegyní napsala článek, ve kterém jsem argumentovala, že ženy nemusejí na hlavě nosit šátek, Sarsour mě i mou kolegyni napadla jako nějakého radikála,“ píše Nomani pro New York Times.

Jen několik hodin po skončení pochodu se Linda Sarsour dostala pod palbu kritiky zejména ze strany konzervativních serverů jako The Daily Caller.

Autor článku napsal, že Sarsour byla nedávno spatřena na velkém muslimském shromáždění v americkém Chicagu, kde pózovala na fotografii se Salahem Sarsourem, který „byl v Izraeli vězněn a obviněn z financování teroristické skupiny Hamás“. Více informací ZDE.

Magazín věnovaný speciálně ženám ELLE se za organizátorku akce postavil; napsal, že Linda Sarsour „je již několik desetiletí známou aktivistkou, která je respektována zejména díky svému odhodlání hájit progresivní myšlenky“.

Ke zmíněným nařčením ze strany konzervativního tisku se Sarsour sama vyjádřila prostřednictvím svého profilu na Facebooku. „Opozice jednoduše nemůže přijmout muslimskou Palestinoameričanku, jejíž hlas chtějí masy poslouchat a která má naprosto čistý štít a vždy stála za těmi utlačovanými. Uspořádali proti mně koordinovaný útok, který je obzvláště brutální. Nejedná se o první případ, i když nyní je to skutečně intenzivní,“ napsala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…