A kdo že to od Bakaly odvážně koupil RPG Byty? To odkrývají Babišovy noviny

07.08.2015 11:50

Komentátoři Miroslav Korecký a Zuzana Kubátová v dnešní MF Dnes konstatují, že Bakala přestává být jedním z největších realitních magnátů v zemi. "Dlouhá story 43 tisíců bývalých bytů OKD na severní Moravě asi zvolna končí. A stává se tichým pomníkem fungování tohoto státu," píší.

A kdo že to od Bakaly odvážně koupil RPG Byty? To odkrývají Babišovy noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

"Celý příběh Bakalových bytů smutně ukazuje, jak v Česku funguje, respektive nefunguje stát. Ne dnes, ani v roce 2004, kdy stát byty OKD prodal, ale vlastně celých těch zhruba dvacet let, během nichž se táhla privatizace dolů a její policejní i soudní dozvuky. A to bez ohledu na to, zda byla zrovna u vesla vláda pravicová, či levicová," poznamenávají a upozorňují na celou historii prodeje bytů, kdy dle nich nejtragičtějším selháním státu byla doprivatizace státního podílu.

"Blížil se vstup do EU a vláda měla strach, aby do toho nestrkal nos Brusel. Prodej včetně ocenění podniku proto uspěchala a výsledkem byla cena 4,1 miliardy, tedy hluboko pod tržní hodnotou, možná až šestinásobně. Politická zodpovědnost padá na hlavu premiéra Sobotky, tehdy ministra financí, který měl privatizaci pod palcem," dodávají s tím, že byty OKD by si zasloužily pomník jako memento: netvor stát s Bakalou v sedle.

Zuzana Kubátová se zároveň společně s Janem Brožem zamýšlí nad novým vlastníkem bytů, nadnárodní skupinou Round Hill Capital. "Málokdo zná všechna právní a byznysová rizika podnikání s bývalými hornickými byty tak jako noví majitelé z nadnárodní skupiny Round Hill Capital. S dosavadními vlastníky bytů – Zdeňkem Bakalou a jeho maďarským partnerem Peterem Kadasem – mají dobrý kontakt," poznamenávají s tím, že ředitelem londýnské divize skupiny je Stanislav Kubacek, který dřív pracoval pro Bakalovu a Kadasovu investiční skupinu BXR. 

Prodej bytů včera zaskočil i nájemnické sdružení Byty OKD. "S nadnárodní korporací Round Hill, jež navíc disponuje exkluzivními informacemi o kořenech sporu, se jim bude jednat hůř, než se Zdeňkem Bakalou - spolumajitelem dnes zadlužených a finančně vyčerpaných ostravsko-karvinských dolů, který má v Česku další podnikatelské aktivity a nemůže vládnoucí politiky zcela ignorovat," píší v MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…