A teď vazba pro Babiše? Je toho více

07.09.2017 6:44

Vysokoškolský pedagog a ekonom Radim Valenčík se na svém facebookovém profilu zamyslel nad osudem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v souvislosti s jeho vydáním k trestnímu stíhání. A nebyl sám, kdo zmínil slovo vazba.

A teď vazba pro Babiše? Je toho více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Valenčík

„Padlo někde ve Sněmovně to, že hrozí zneužití zbavení imunity formou neomezeně a účelově prodlužované vyšetřovací vazby?“ zeptal se Valenčík s tím, že pak by dávalo smysl i nesmyslné obvinění Faltýnka.  

„K tomu prokazatelně došlo v případě Sládka a Ratha (i když šlo o jiné kauzy). Tady nehrozí, že by to došlo tak daleko? I Události, komentáře na ČT 24 se tváří, jako kdyby tato zkušenost nebyla,“ zmínil dále pedagog.

Anketa

Babiš byl vydán. Kolik dostane dle vás hnutí ANO v podzimních volbách?

2%
5%
1%
2%
4%
9%
77%
hlasovalo: 14170 lidí

V diskusi dodal, že nesmyslné je to celé. „EU předepíše formální podmínky pro získání dotace (aby dotace sloužila účelu). Někdo vytvoří podmínky pro to, aby žadatel formální podmínky splňoval (vytvoří je legálně). A dotaci využije v plném souladu s účelem zamýšleným EU. Kde je tady porušení zákona?! To mně hlava fakt nebere,“ uvedl ke kauze Čapí hnízdo.

O obavách z vazby se přitom hovořilo již po zasedání sněmovního a mandátového výboru koncem srpna, který rozhodl o vydání obou poslanců. „Co když budou práci policie kritizovat a poukazovat na věci, se kterými ve výzvě nesouhlasí, a policie pojme nesmyslné podezření, že se snaží svými výroky působit na svědky? Pak by je policisté mohli dát třeba i do vazby. Radši by se měli vyjadřovat jen na půdě sněmovny,“ poukázal tehdy zdroj hnutí ANO s tím, že na půdě Poslanecké sněmovny na politiky platí imunita. 

Původní text ZDE.

„Je takřka tradicí, že králové a prezidenti mají nějakou tu zkušenost s temnicí. Ale že by vazba hrozila předpokládanému vítězi voleb, to tu ještě nebylo,“ popsal pak v Lidových novinách komentátor Petr Kamberský.

 „Policejní důstojníci mohou opakovat, že ukončili potřebné úkony a hned poté požádali sněmovnu o vydání dvou poslanců, ale ať šlo o časový souběh, nebo promyšlené načasování, trestní stíhání Andreje Babiše se stává klíčovým tématem voleb,“ řekl Kamberský s tím, že divočina může ještě gradovat: v rámci zvyšování tlaku mohou Babiše či někoho z jeho okolí zkusit dát do vazby.

„Není jisté, zda by soud uvěřil, že hodlá pokračovat v trestné činnosti, uprchnout či ovlivňovat svědky. Ale jak jsme viděli před čtyřmi lety při zásahu na Úřadu vlády, možné je všechno. To by teprve začal hukot,“ uzavřel komentátor.

Lidové noviny pak ještě uvádějí, že nyní po vydání k trestnímu stíhání následují dvě možnosti. Buď má policie již sepsané usnesení o zahájení stíhání, nebo nikoliv. Podle anonymního zdroje z justice by měla postupovat bez zbytečného odkladu. „Určitě by měla sdělit obvinění do voleb,“ uvedl.

Celý příspěvek Radima Valenčíka:

Mimo jiné - nesledoval jsem celé - padlo někde ve Sněmovně to, že hrozí zneužití zbavení imunity formou neomezeně a účelově prodlužované vyšetřovací vazby? (Pak by dávalo smysl nesmyslné obvinění Faltýnka.) – K tomu prokazatelně došlo v případě Sládka a Ratha (i když šlo o jiné kauzy). Tady nehrozí, že by to došlo tak daleko? i UK na ČT 24 se tváří, jako kdyby tato zkušenost nebyla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…