ANO neplatí daně za objednané služby. Doplatíme to, sliboval Babiš ve sněmovně

10.07.2015 20:39

Vládní hnutí ANO zaplatí daň z přidané hodnoty z příjmů za expertízy a další odborné práce pro své poslance. Ve Sněmovně to dnes řekl předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš. Hnutí tyto expertízy vypracovává pro své poslance a práce fakturuje Sněmovně, která mu je proplácí. Loni za to dostalo přes čtyři miliony korun, což je víc než hranice pro povinnou registraci plátců DPH.

ANO neplatí daně za objednané služby. Doplatíme to, sliboval Babiš ve sněmovně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

Dotaz ohledně hnutí ANO a placení DPH vznesl už při čtvrtečních interpelacích poslanec KSČM Vladimír Koníček. Babiš však byl z jednání omluven. Koníček svůj dotaz zopakoval při dnešní debatě o zavedení elektronické evidence tržeb. "Ano, hnutí ANO zaplatí daň, takže vás mohu uklidnit," odpověděl mu Babiš.

Místopředseda ANO Jan Volný řekl ČTK, že jde o několik desítek tisíc korun. "Naše auditní firma nám doporučila, abychom si to nechali vyložit, abychom to dostali od státních orgánů, které to mají v gesci," uvedl. Někteří odborníci však podle něj uvádějí, že tyto příjmy nemají podléhat DPH. "Nebudeme se zdráhat a určitě to vyrovnáme," dodal.

Koníček s odvoláním na stanovisko finanční správy uvedl, že by hnutí ANO mělo být plátcem DPH. Při čtvrteční interpelaci citoval z odpovědi finanční správy, že poskytování odborných expertiz a dalších služeb může mít znaky ekonomické činnosti podle zákona o DPH, zvlášť pokud tuto činnost vykonává soustavně. V takovém případě by byly odborné expertízy předmětem daně. Plátcem daně by se pak měla tzv. osoba povinná k dani stát, pokud její obrat dosáhne jednoho milionu korun během 12 po sobě jdoucích měsíců. 

"V obecné rovině mohou být i neziskové organizace, tedy i politické strany, plátcem DPH, pokud se vejdou do definice osoby povinné k dani, kterou definuje zákon o DPH a vykonávají tzv. ekonomickou činnost," sdělil na dotaz ČTK vedoucí katedry financí Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity Petr Valouch. Připouští, že ekonomickou činností by mohlo být i soustavné a úplatné poskytování expertíz pro jiné subjekty. Zdůraznil však, že pro správné posouzení by musel mít podrobnější informace.

Osobou povinnou k dani může být podle zákona fyzická nebo právnická osoba, která vykonává ekonomické činnosti, a to i právnická osoba, která nebyla založena za účelem podnikání. Za ekonomickou činnost se pak rozumí především soustavná činnost výrobců, obchodníků a osob poskytujících služby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…