Acta Non Verba: Část úřadů výrazně plýtvá ve výdajích na IT

22.10.2013 12:20

Část státních institucí výrazně plýtvá prostředky na pořízení a provoz informačních technologií (IT). Zatímco průměrný výdaj na IT na jednoho úředníka se pohybuje kolem 15.000 korun ročně, na některých úřadech to je až 215.000 korun. Na tiskové konferenci to uvedl ředitel sdružení Acta Non Verba Vojtěch Razima.

Acta Non Verba: Část úřadů výrazně plýtvá ve výdajích na IT
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Acta Non Verba spolu s Nadačním fondem proti korupci provedlo průzkum u 12 státních úřadů. Porovnávali ceny, za které úřady nakupují počítače, software a služby. "Dospěli jsme k názoru, že u některých úřadů nemůže jít jen o plýtvání, ale že se na nich krade," uvedl Razima.

Nejvíce ze státních úřadů plýtvalo za pořízení informačních technologií Ministerstvo pro místní rozvoj, kde byl roční průměrný výdaj na IT na jednoho zaměstnance 215.000 korun, druhý skončil Magistrát hlavního města Prahy s částkou téměř 167.000 Kč na zaměstnance a třetí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s průměrem přes 70.000 Kč za rok. Na všechny tři instituce podala Acta Non Verba trestní oznámení.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu proběhlo v letech 2009 až 2012 bez výběrového řízení 77 procent tendrů v hodnotě 21 miliard korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…