Aféra? Schapiro a další velvyslanci rozjeli v ČR akci. Naštvali tím politiky a možná šlápli do něčeho nepěkného

25.01.2016 8:21

Paradoxně vypadá spuštění protikorupční kampaně skupinou zahraničních ambasadorů. Jak uvádí server Echo24.cz a deník Právo, mezi podepsanými velvyslanci je i americký velvyslanec Andrew Schapiro či lobbista a kanadský velvyslanec Otto Jelinek. Jeho jméno se objevilo v souvislosti s vyšetřováním údajné korupce kolem gripenů v ČR.

Aféra? Schapiro a další velvyslanci rozjeli v ČR akci. Naštvali tím politiky a možná šlápli do něčeho nepěkného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Velvyslanci USA, Velké Británie, Kanady, Norska a Jižní Koreje přišli před měsícem s prohlášením, které povzbuzovalo českou vládu v protikorupčních opatřeních. Nyní přišli s další iniciativou – šestitýdenní kampaní na sociálních sítích na podporu transparentnosti. Svým krokem však proti sobě popudili některé české politiky, například hlavu státu Miloše Zemana. „Jak říkal Karel Havlíček Borovský: Jenom kdyby jim to z huby do rukou vstoupiti ráčilo,“ uvedl. Proti se postavil i předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Jan Hamáček, předseda Poslanecké sněmovny za ČSSD k tomu řekl, že si klade otázku, zda právě toto je náplní zastupitelských úřadů cizích států. 

„Zajímalo by mě, zda si příslušní ambasadoři všimli, že některé u nás založené iniciativy jsou spíše PR projekty podporované Andrejem Babišem, které mlčí, když jde o jeho megakonflikt zájmů,“ uvedl k projektu pro deník Právo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Velvyslanci však mají i své podporovatele, a to například premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO). 

A co píše server Echo24.cz o osobě Otto Jelineka? „Otto Jelinek podnikal s lidmi napojenými na podsvětí, jeho firma figurovala v jednom z největších loterijních podvodů v historii země a další firma, kterou vedl, přikryla největší skandál spojený s netransparentním financováním politických stran,“ píše server. Do politického života v zemi se ale Jelinek zapsal tehdy, když pokryl tehdejší skandál ODS, týkající se švýcarského konta a tzv. sarajevského atentátu. „Byl to právě současný kanadský velvyslanec v Praze, který nechal provést forenzní audit financí ODS z období let 1994-1997. A výsledek? Financování ODS je v pořádku. Dnes tato osoba stojí s cedulkou #protikorupci vedle velvyslanců dalších zemí,“ píše Echo24.cz.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…