Akademik z fakulty ekonoma Ševčíka šéfa hájí: Kdybych měl majáček, tak ho použiju taky

06.04.2014 7:45

Za to, že děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Miroslav Ševčík v zácpě na dálnici D5 neoprávněně použil modrý maják a v rozporu s dopravními předpisy jel pruhem vyhrazeným pro sanitky, mu nehrozí v zaměstnání žádné sankce. Informuje o tom server Týden.cz s tím, že Ševčíkův incident přitom vyšetřuje policie.

Akademik z fakulty ekonoma Ševčíka šéfa hájí: Kdybych měl majáček, tak ho použiju taky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Miroslav Ševčík

„Valná většina senátorů se vyjádřila v tom smyslu, že by v daném případě konali stejně, kdyby měli v autě příbuznou, která je v nebezpečí života, a měli k dispozici tento prostředek. On vlastně jen trošku jel po pruhu vyhrazeném pro záchranáře. Šlo o nějakých tři sta metrů, než sjel z dálnice," hájí děkana předseda akademického senátu Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Ján Pavlík.

Problém je ovšem také v tom, že svědek, který Ševčíkův prohřešek zdokumentoval, tvrdí, že si nikoho nemocného v autě nevšimnul a že žena, která byla v autě, nedlouho před kontroverzním děkanovým odjezdem dané auto řídila.

Média již dříve uvedla, že i kdyby měl Ševčík pravdu a v autě měl nemocnou osobu, ani to jej k použití modrého majáčku neopravňovalo. Za jeho neoprávněné použití mu hrozí pokuta až do výše 2500 Kč, za jízdu v protisměru může dostat až sedm trestných bodů a další sankci až do výše deseti tisíc korun.

V sobotních Lidových novinách poukázali na to, že Ševčík vedení Národohosdpodářské fakulty drží pevně v rukou a akademický senát jej bezvýhradně podporuje. Deník také upozornil, že děkan, který je považován za vášnivého zastánce Václava Klause, má mnohem podstatnější problémy.

Na působení Ševčíka na Národohospodářské fakultě si dlouhodobě stěžují jak vyučující, tak studenti. „V roce 2012 vedly různé spory dokonce k tomu, že fakultu opustila řada vyučujících a studenti pořádali protesty proti příliš autoritativnímu vystupování děkana. Na tuto kritiku zareagoval Ševčík tím, že se obrátil na právníky a nechal si sepsat předžalobní výzvu k omluvě, kterou obdrželi právě jeho kritici. Zatím ale nedošlo ani na omluvy, ani na podání žalob,“ uvedl list.

Nejzávažnějším aktuálním problémem děkana Ševčíka jsou ale finanční toky v Liberálním institutu, kde působí. Kvůli tomu skončí dokonce před soudem. „Existuje podezření, že z něj mizely peníze, což měla ukázat kontrola účetnictví z let 2008-2012. S finančními prostředky v řádu sta tisíců korun mohlo být nakládáno neoprávněně a Ševčík za tyto transakce nese odpovědnost. Verdikt v této věci ale vynese až soud, jenž začne již 11. dubna,“ podotkl list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…