Aktivisté se chystají na Babiše. Budete koukat, co mu ve středu předvedou

21.03.2016 19:42

Protikorupční organizace zaslaly otevřený dopis ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Chtějí, aby zodpověděl na 22 otázek, především ke kauze farmy Čapí hnízdo či financování předvolební kampaně hnutí. Informovaly o tom servery iDnes.cz a SvobodnéFórum.cz.

Aktivisté se chystají na Babiše. Budete koukat, co mu ve středu předvedou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Babiš se však rozhodl na dopis nereagovat. „Nesmysly a lži nemá smysl komentovat,“ uvedl pro server iDnes.cz Babiš. 

Otevřený dopis Babišovi zaslala například inciativa Vraťte nám stát a další organizace. Upozorňují například na to, že Čapí hnízdo není jediným Babišovým sporným projektem. Vyzývají proto předsedu hnutí, aby uvedl celkovou výši dotací, které jejich holding Agrofert získal. Chtějí, aby také prozradil skutečné vlastníky švýcarské společnosti O.F.I. Ta se v roce 1995 stala majoritním majitelem Agrofertu.

V otevřeném dopise je také zmíněna volební kampaň hnutí ANO z roku 2013, která měla vyjít na 650 milionů korun, suma však není v účetní uzávěrce kampaně. Ke kampani však Babiš pro server iDnes.cz uvedl, že stála 119 080 339 korun, nikoliv 650 milionů. 

Původní text ZDE.

Nechybí ani zmínka o privatizaci Unipetrolu. Babiš by měl popsat způsob převzetí společnosti Lovochemie. Měl by také potvrdit pětimilionový dar na činnost ČSSD v roce 1997 a ozřejmit své vztahy s ministry Zemanovy vlády a podnikateli. 

Ke střetu zájmů se vyjádřila také předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Ingeborg Grässleová. Ta lituje, že se střet zájmů v případě Čapího hnízda neřešil už dříve. 

Otázky by podle tvůrců dopisu měl Babiš zodpovědět přinejmenším poslancům při středeční mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k Čapímu hnízdu. 

Středeční jednání by mělo být podle SvobodnéhoFóra.cz opepřeno také happeningem. Před sněmovnu mají dorazit protiputinovští aktivisté „Kaputin“ podpoření právě SvobodnýmFórem.cz a skupinou studentů. Protestní happening se bude symbolicky jmenovat Pochod čápů. Tímto pochodem chtějí aktivisté upozornit právě na kauzu Čapí hnízdo. Chtějí, aby si poslanci nenechali líbit aroganci a dětinské lži Andreje Babiše. 

Lidé v převleku čápů budou zároveň děkovat Babišovi za jeho krásné hnízdo. Budou také chtít po poslancích, aby uvolnili další dotace pro Andreje Babiše na stavbu nových luxusních hnízd. Rovněž chtějí lidem říct, že čápi nenosí lidem děti, ale oligarchům peníze. 

„Vzkážeme Andreji Babišovi, že si s Českou republikou nemůže dělat, co chce,“ poznamenávají organizátoři s tím, že sraz je ve 12.30 hodin před Mlýnskou kavárnou na Kampě. „Odtud se přesuneme na roh Malostranského náměstí a ulice Mostecká, kde se bude od 13 hodin konat vlastní happening,“ uzavřeli. 

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…