Alexandr Vondra chce dostat lidi do ulic

13.05.2015 11:32

Disident a exministr obrany Alexandr Vondra poskytl rozhovor slovenskému webu Týždeň, v němž si povzdechl, že za Babiše pomalu ztrácíme svobody, o které nás nedokázali připravit ani komunisté. Vondra ale nehází flintu do žita a hodlá uspořádat pochod, kterým chce vyburcovat společnost.

Alexandr Vondra chce dostat lidi do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

„Prostě mám pocit, že tohle už pomalu není můj svět,“ povzdechl si Vondra v rozhovoru se slovenským novinářem a někdejším zpravodajem TV Nova v Bratislavě Eugenem Kordou.

Příčina exministrova skepticismu tkví v představě, že dnes ztrácíme svobodu, kterou jsme si prý dokázali za bolševika vyvzdorovat a následně i v osmdesátém devátém vybojovat. Po sametové revoluci údajně následovaly dvě dekády fantastického období, kdy se dle Vondry měla česká společnost nejlépe ve své historii, neboť prý zažívala opravdovou svobodu. „A teď jste nám sem exportovali toho Babiše a nedá se to vydržet,“ konstatoval Vondra s tím, že jedna svoboda za druhou končí.

Příkladem svobody, o kterou dle Vondry přicházíme, je možnost kouřit v hospodách. „To byl poslední prostor svobody, který ani bolševik nedokázal zničit. A teď ten nový establishment má zřejmě sílu to v českém parlamentu protáhnout, takže se zařadíme do šiku takzvaně progresivních západních zemí, které zakazují kouřit, jíst tlačenku, souložit – prostě které zakazují úplně všechno. Hrozně mi to vadí a nevím, co s tím,“ uvedl Vondra.

Flintu do žita ale někdejší ministr obrany a disident nehází. Máme tady pár posledních mohykánů, kteří se za to nestydí, a zkusíme udělat nějaký pochod. Asi nedostaneme milion lidí do ulic jako Martin Luther, ale musíme něco udělat a zkusit společnost probudit proti všem ostrakizacím a zákazům,“ myslí si Vondra. Svoboda je totiž dle něj to nejcennější, co máme.

Rozhovor ke shlédnutí ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…