Alkoholik, který říká kraviny. Jan Kraus a další osobnosti o Zemanovi

08.03.2013 11:12

Po pátečním inauguračním ceremoniálu se Miloš Zeman (SPOZ) stal novým prezidentem republiky. Zpravodajský server Lidovky.cz se obrátil na známé osobnosti z různých oblastí společenského života s otázkou, co čekat od nové hlavy státu a jaké jsou její ctnosti a nectnosti.

Alkoholik, který říká kraviny. Jan Kraus a další osobnosti o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Kterého prezidenta ctíte nejvíce?

11%
5%
19%
8%
20%
37%
hlasovalo: 23633 lidí

Socioložka Jiřina Šiklová označila jako největší ctnost Miloše Zemana jeho vzdělání a to, že není žádný zaujatý straník. Naopak za nevhodný považuje jeho narcismus, který označuje za pokračování Václava Klause. "V tom je totožný s Václavem Klausem. Nesežene a nemá vedle sebe lidi, kteří by mohli být opravdu jeho spolupracovníky. Buď má pochlebovače, nebo lidi, kteří jsou šíbři a dělají za něj černou politiku. A myslím, že ve funkci nevydrží dlouho, protože jeho zdravotní stav tomu asi nebude odpovídat," dodala Šiklová.

Občas pravda, občas kravina

Moderátor Jan Kraus se s odpovědí vypořádal po svém. Největší ctností Miloše Zemana je podle něj to, že "občas řekne pravdu". Na druhou stranu ale podle Krause "občas řekne kravinu".

"Ctnost vidím v jeho konzistenci, tzn. že i nadále bude pokračovat jeho nesmyslný souboj s novináři a i nadále budou jeho výroky na hraně," uvedl mediální expert Daniel Köppl. Naopak na škodu je prý to, že u Zemana čas od času převáží ego nad jeho inteligencí.

Jazykovědec Karel Oliva oceňuje Zemanův civilizovanější postoj v zahraniční politice. Na druhou stranu očekává zhrubnutí politické scény. "Výrazivem, stylem chování a nedostatkem vnitřní etiky nového prezidenta. A přeci jenom teď máme prezidenta, který je soudem puncovaný lhář," dodal pro Lidovky.cz Oliva.

Manipulativní alkoholik

Zemanova soupeřka z prezidentského klání, herečka a spisovatelka Táňa Fischerová si myslí, že nikdy nebyl zaměřen na vlastní majetek a sebeobohacování. Ovšem u lidí jemu blízkých mu to nevadilo, a to je prý nebezpečné do budoucna.

Novinář Jakub Urban se při hodnocení strefil i do Václava Klause. Ctností Zemana je totiž podle něj to, že snad nebude psát Zápisky z cest, jako to dělal jeho předchůdce. Jeho zápornou vlastnost vyjádřil Urban třemi slovy: "Snadno manipulativní alkoholik".

Podle dokumentaristy Víta Klusáka se Zemanovi nedá upřít smysl pro humor. Nevhodné prý ale je, že je paranoidní, možná jen nesnesitelně ješitný, a rozdílný názor považuje za útok, což ho připravuje o možnost dialogu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…