Altnera, který vysoudil na ČSSD stamiliony, hledá policie. Přitom prý byl přítomen u soudu

01.04.2016 13:13

Policisté pátrají po bývalém advokátovi Zdeňkovi Altnerovi, protože se vyhýbá soudu, kde čelí obžalobě ze zpronevěry. Uvedly to dnes servery Novinky.cz a Aktuálně.cz, informaci ČTK potvrdila také mluvčí soudu Libuše Jungová. Altner ve čtvrtek pravomocně vyhrál spor s ČSSD, kterou jako jeden z právníků zastupoval ve sporu o Lidový dům. Na straně vysoudil přes 337 milionů korun.

Altnera, který vysoudil na ČSSD stamiliony, hledá policie. Přitom prý byl přítomen u soudu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den 38. sjezdu se nesl ve znamení hlasování o změnách Stanov ČSSD

Altner čelí obžalobě u Obvodního soudu pro Prahu 10. "Příkaz k zatčení byl vydán, protože se obžalovaný vyhýbá policejním úkonům i soudu," řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 10. Čelí obžalobě ze zpronevěry více než 800.000 korun.

Altner je v policejní databázi hledaných osob od loňského 24. listopadu. O šest dní později se přitom osobně dostavil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 a vypovídal tam jako svědek ve sporu bývalého notáře Václava Halbicha, který chce s dalším právníkem Zdeňkem Hájkem od ČSSD také peníze za pomoc v boji o Lidový dům.

Podle svého advokáta Václava Veselého byl Altner i u čtvrtečního soudu, kde vyhrál třistamilionovou částku na ČSSD. Veselý dnes ČTK řekl, že o případu zpronevěry nemá žádné informace, jelikož Altnera zastupoval pouze ve sporu s ČSSD. "Já o tom nic nevím," dodal.

Soud ve čtvrtek Altnerovi pravomocně přiznal, že mu musí sociální demokraté zaplatit dlužnou částku přes 18,5 milionu korun za právní pomoc ve sporu o sídlo strany. Tato částka se zvýšila o dalších více než 318 milionů korun, což je smluvní pokuta, která narostla za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Altner přestal být advokátem v prosinci 2010, kdy ho Česká advokátní komora vyloučila ze svých řad za jeho kárná provinění. "Nevyškrtli jsme ho za to, jakou smlouvu a v ní jak velkou odměnu si uzavřel s ČSSD. Profesně jsme ho postihli, protože pochybil jako advokát v chování a jednání vůči klientovi, které upravuje zákon o advokacii a etický kodex," sdělila na dotaz ČTK mluvčí komory Iva Chaloupková. Altner podle ní porušil povinnost mlčenlivosti o záležitostech klienta, do médií například zveřejňoval informace o finanční situaci ČSSD. V tiskovém prohlášení se navíc ke klientovi vyjadřoval neslušně.

Skutečnost, že soud dal ve čtvrtek Altnerovi za pravdu, na rozhodnutí komory nic nemění. "Profesně byl potrestán za něco jiného než za záležitosti smluvně finanční," uzavřela mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…