Americká politoložka se obává „putinizace“ Spojených států. Stačí, když se prý stane tato věc

04.04.2016 8:47

Americká politoložka Evelyn N. Farkas, působící v think-tanku The Atlantic Council, tvrdí, že kandidát na amerického prezidenta Donald Trump a ruský vůdce Vladimir Putin mají mnoho společného. V prvé řadě je to prý sklon ke lhaní a zastírání pravdy.

Americká politoložka se obává „putinizace“ Spojených států. Stačí, když se prý stane tato věc
Foto: kremlin.ru, tan
Popisek: Vladimir Vladimirovič Putin, prezident Ruské federace

Farkas připomíná některé Putinovy lži spojené s konfliktem mezi Ruskem a Ukrajinou. „V březnu 2014 například ruský prezident tvrdil, že malí zelení mužíčci, jak je označovali s nádechem ironie novináři, nejsou ruští vojáci, ale místní milice. V červnu téhož roku uváděl, že na východní Ukrajině nejsou přítomny ruské vojenské síly. V prosinci však přiznal, že tam přece jenom byly. V září 2015 zase tvrdil, že vyslal do Sýrie vojska bojovat proti Islámskému státu. Místo toho se ovšem zaměřil na záchranu režimu prezidenta Bašára Asada. Nyní vojska stahuje s tím, že hlavního cíle už dosáhly. Přitom Islámský stát stále zůstává hrozbou,“ konstatuje Farkas.

Obdobných lží se podle Farkas dopouští také americký republikán Donald Trump, který má zatím největší šance utkat se s demokratickým vítězem primárek o Bílý dům. „Trump lže i v případech, kde lze jasně prokázat, že nemluví pravdu. Jen neustále opakuje, že Spojeným státům vrátí zašlou slávu. Aniž by doložil skutečnost, že se země nachází v nějaké kritické situaci. Média jej za to sice kritizují, ale dávají jeho výrokům takový prostor, že potom nejsou schopna udržet krok s nekončícím přívalem nesmyslů linoucích se z jeho úst,“ kritizuje Farkas v médiích velmi neoblíbeného Trumpa.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„V posledních týdnech Trump velmi nezodpovědně hovořil o Ženevských konvencích, šíření jaderných zbraní, NATO a přínosu amerických spojenců v Asii. Vedle toho strašil tím, že americkou ekonomiku čeká masivní recese, což je podle ekonomických odborníků čistě spiklenecká teorie nemající s realitou nic společného,“ uvádí Farkas a obává se, že v případě vítězství Trumpa by se mohly Spojené státy nebezpečně přiblížit situaci, která panuje v Rusku. „Lhostejnost Rusů k pravdě umožnila Putinovi pohodlně se udržet u moci a učinit z Ruska autokratický stát v mafiánském stylu,“ píše Farkas.

Farkas tvrdí, že Američané vždy ve své historii usilovali o to, aby se dozvěděli pravdu. „Ať už to bylo v souvislosti s pronásledováním Afroameričanů, indiánů, Židů, homosexuálů, nebo dalších menšin. Díky nezávislým médiím a občanské společnosti jsme veřejně o všech těchto pochybeních diskutovali a ve jménu demokracie usilovali o nalezení pravdy. Právě to všechno učinilo ze Spojených států výjimečnou zemi. Jak bychom se mohli posunout dopředu, kdyby v čele země stál muž, který šíří nenávist, svými neuváženými výroky odrazuje naše spojence v Evropě i Asii a snaží se na hranicích s Mexikem vybudovat americkou obdobu Berlínské zdi? Jak by Spojené státy mohly být dále výjimečnou zemí, kdyby se začaly podobat Rusku?“ uzavírá Farkas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…