Americká unie pro lidská práva varuje Trumpa: Budeme vás sledovat. Jedno porušení Ústavy, a nebudete se stačit divit

12.11.2016 16:35

Americká unie pro občanská práva (American Civil Liberties Union) sepsala otevřený dopis, jejž uveřejnil deník New York Times. V něm si i 45. prezident USA Donald Trump může přečíst jasné varování: Jakmile začnete porušovat Ústavu Spojených států, poženeme vás před soud!

Americká unie pro lidská práva varuje Trumpa: Budeme vás sledovat. Jedno porušení Ústavy, a nebudete se stačit divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA

Výkonný ředitel Americké unie pro občanská práva Anthony D. Romero je podepsán pod otevřeným dopisem unie a otevřeně Donaldu Trumpovi sděluje, že ho tato organizace požene před soud, pokud se bude chovat neamericky a především protiústavně. Co to přesně znamená? Pokud začne plnit některé ze svých předvolebních slibů, které lze považovat za protiústavní.

Bližší informace v angličtině naleznete zde

Na prvním místě Romero zmiňuje plán na vyhoštění 11 milionů nelegálních přistěhovalců. Trump by měl taktéž odstoupit od plánu zakázat vstup muslimům do země a odklonit by se měl také od záměru zkomplikovat ženám právo rozhodnout o tom, zda dítě chtějí, či nikoliv.  Zapomenout by prý měl i na nápad omezit svobodu projevu a už vůbec by neměl uzákoňovat některé formy mučení s waterboardingem na prvním místě.

Tyto legislativní záměry prý porušují první, čtvrtý, pátý, osmý a čtrnáctý dodatek Ústavy USA. Členové Americké unie pro občanská práva prý budou pečlivě sledovat počínání nového prezidenta a v žádném případě mu neumožní porušovat řečené dodatky. „Budeme ve střehu každý den po dobu vašeho prezidentství a ve střehu zůstaneme i poté, co Oválnou pracovnu opustíte a přenecháte ji svému nástupci, jak jsme to dělali i u vašich předchůdců po dobu takřka sta let naší existence. Ústava a právní stát má větší váhu, než kterákoli zvolená osoba, a na to dohlédneme,“ zdůrazňuje Romero.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…