Americký politik neziskovce: Nemáte právo bojovat za přijetí uprchlíků. Nebo uvidíte

02.12.2015 8:24

Nejen v Evropě probíhají dramatické souboje o přijímání běženců. Ve Spojených státech, kde před měsícem vyjádřil ochotu otevřít syrským běžencům brány prezident Obama, čelí zastánci imigrace tlaku zejména od guvernérů států, kteří by se s nově příchozími museli vypořádat. Zatím nejdál zachází ve své rebélii vedení státu Texas.

Americký politik neziskovce: Nemáte právo bojovat za přijetí uprchlíků. Nebo uvidíte
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Guvernér Greg Abbott byl iniciátorem dopisu guvernérů prezidentu Obamovi, který protestoval proti jeho ochotě přijímat běžence. Podpořilo jej nakonec na třicet z padesáti amerických guvernérů. Nyní se podle webu The Daily Beast přidal texaský ministr zdravotnictví Chris Traylor, který napsal dopis skupině Mezinárodní záchranný výbor, angažující se v pomoci běžencům. V něm už pohrozil konkrétními právními kroky.

Ministr Traylor v dopise vyjádřil názor, že i verbální podpora, natož konkrétnější kroky, které výbor činí ve prospěch uprchlíků, jsou porušením amerického práva. Podle něj agentura nemá právo jakkoliv podporovat umístění uprchlíků do Texasu bez spolupráce s orgány státu. Odkazuje na paragraf příslušného zákona, který stanovuje postup pro pomoc uprchlíkům, a výslovně se v něm uvádí: „Místní dobrovolná činnost agentury má být prováděna v úzké spolupráci se státní správou a samosprávou“. Pokud prý nebudou spolupracovat se státem, bude to vláda Texasu považovat za porušení zákona. V důsledku toho by Texas mohl vypovědět smlouvu o spolupráci, kterou má stát s Mezinárodním záchranným výborem uzavřenou.

PŮVODNÍ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Agentura v dopise guvernéru Abbottovi již dříve vyjádřila odlišný právní názor, podle kterého státy nemohou blokovat pomoc lidem, kteří získali statut uprchlíka z politických nebo náboženských důvodů. Agumentují především jiným paragrafem zákona, podle kterého musí být poskytnuta pomoc všem uprchlíkům bez rozdílu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…