Americký profesor připomněl zapomenutého moravského ekonoma a ovládl konferenci liberálů

06.04.2014 10:58

Ve druhé polovině tohoto týdne uspořádala vysoká škola CEVRO Institut X. ročník Prague Conference on Political Economy, mezinárodního a interdisciplinárního setkání odborníků a příznivců rakouské ekonomické školy a politické ekonomie. Rektor školy Josef Šíma tak mohl mezi přednášejícími přivítat třeba i profesora Michaela Mungera z Duke University, světoznámé soukromé univerzity v Durhamu.

Americký profesor připomněl zapomenutého moravského ekonoma a ovládl konferenci liberálů
Foto: CEVRO Institut
Popisek: CEVRO Institut

Hodně nabitý program přichystala vysoká škola CEVRO Institut pro návštěvníky i účastníky X. ročníku Prague Conference on Political Economy, mezinárodního a interdisciplinárního setkání odborníků a příznivců (nejen) rakouské ekonomické školy a politické ekonomie. Nejvíce očekávané byly přednášky ekonomů Martina Rickettse a Michaela Mungera, které v pátek odpoledne sledovalo zaplněné atrium bývalé Měšťanské besedy v samém centru Prahy, kde CEVRO Institut sídlí.
 
Profesor Martin Ricketts z University of Buckingham, jediné ryze soukromé britské školy, která je též jediným místem v Británii, kde je možné systematicky studovat rakouskou ekonomickou školu, přednesl výroční přednášku na památku Friedricha von Wiesera. Jde o ekonoma a raného představitele tzv. rakouské školy, jenž zaujal především dvěma svými hlavními díly Natural Value (1889), kde podrobně popsal náklady obětované příležitosti a teorii imputace, a Social Economics (1914), kde se to pokusil aplikovat v reálném světě.

Hostem profesor ze světoznámé univerzity v Durhamu

Friedrich von Wieser zdůrazňoval ve svých dílech důležitost podnikatelů k ekonomické změně, kterou mělo podle něj vyvolat „heroické úsilí jedinců, kteří se objeví jako vůdci k novým ekonomickým břehům“. Na rozdíl od většiny ekonomů rakouské školy odmítal klasický liberalismus, protože „svoboda musí být nahrazena systémem řádu“.


 
Po Martinu Rickettsovi uvítal rektor vysoké školy CEVRO Institut Josef Šíma profesora ekonomie a politologie Michaela Mungera z Duke University, světoznámé soukromé univerzity v Durhamu, americkém státě Severní Karolína. Michael Munger se ve své výzkumné a pedagogické činnosti věnuje především konceptu dobrovolných a vynucených směn, vztahu morálky a trhu, fungování legislativních institucí a ekonomii veřejné volby.

Atraktivní téma dobrovolné a vynucené směny zboží

Michael Munger přednesl výroční přednášku na památku polozapomenutého moravského a rakouského ekonoma Františka Čuhela, jenž se do dějin ekonomického myšlení zapsal především zavedením ordinálního pojetí užitku, vztahem psychologie a ekonomie, použitím matematiky v ekonomii a časovými preferencemi. Obzvlášť rozpracování ordinalistické verze teorie užitku je samo o sobě významným počinem. Profesor Michael Munger se zaměřil na dobrovolnou a vynucenou směnu s nejkřiklavějším případem prodeje lidských orgánů.
 
Součástí pátečního programu konference o politické ekonomii bylo i vystoupení Jana Škapy ze Students for Liberty CZ, což je organizace sjednocující studenty, kteří se zajímají o svobodu. Jde o neziskovou organizaci sdružující svobodomyslné studenty, kteří působí na školách v celé České republice a hlásí se k celosvětové organizaci Students For Liberty, jež byla založena studenty v USA a rozšířila se do Ameriky, Evropy a Afriky. Jak zástupce apolitické organizace Studenti za svobodu uvedl, je hlavním cílem sdružovat studenty a příznivce svobody a nenásilí jako nejvyšších hodnot.  

Profesor ekonomie je znám i z rapových videí

Ještě vpředvečer mezinárodní konference se konalo XIV. setkání libertariánů, jehož se zúčastnili i nejatraktivnější hosté Prague Conference on Political Economy. Liberálové ve svých upoutávkách na vystoupení Michael Mungera z Duke University připomínali, že je znám také z rapových videí Keynes vs. Hayek od Econstories. V prvním videu hraje řidiče limuzíny a ve druhém díle agilního bezpečáka chystajícího se udělat intimní prohlídku F. A. Hayekovi...
 
Po dopoledních diskusních seminářích vystoupil v sobotu odpoledne na konferenci člen bankovní rady Polské národní banky profesor Jan Winiecki, přední polský ekonom a měnový teoretik. Vysoká škola CEVRO Institut, která tuto konferenci pořádala, se zaměřuje na právní a sociální vědy, v rámci nichž se studentům dostává vzdělání v právních disciplínách, politologii, ekonomii, sociologii, politické filozofii i moderních metodách řízení či marketingu. Snaží se jim nabízet elitní vzdělání v „rodinném prostředí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…