Analytik Janda po vzpouře uprchlíků v Bělé vážně radí: Přízeň běženců si musíme koupit

01.08.2015 13:10

Události v táboře v Bělé pod Bezdězem, kde se umístění běženci, čekající na vyřízení azylu, opakovaně vzbouřili a pokoušeli uniknout, ještě vyhrotily veřejnou debatu o imigraci. V sobotu ráno se na sociálních sítích objevily dva velmi příkré názory reprezentující vyhraněné póly této debaty. Autory byli poslanec Tomio Okamura a aktivista Jakub Janda.

Analytik Janda po vzpouře uprchlíků v Bělé vážně radí: Přízeň běženců si musíme koupit
Foto: Archiv JJ
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Tomio Okamura reagoval na události svým tradičním formátem videoblogu, ve kterém si pochvaloval, že není mezi politiky zcela osamocen, když i prezident Zeman je odhodlán střežit hranici se zbraní v ruce a vyzývá, aby naši hranici střežila armáda.

„Jsem přesvědčen, že proti jakémukoli nepřizpůsobivému vetřelci, který ohrožuje demokratické zřízení a mírové soužití v naší zemi, jsme povinni bránit svou zemi i se zbraní v ruce,“ vzkazuje Okamura. Ostrahu hranic je podle něj okamžitě třeba zvýšit na možné maximum, protože imigranti, které odchytí policie, jsou jen špičkou ledovce.

Neměli bychom se prý utěšovat tím, že přes nás imigranti jen „projíždějí“ dále na západ. „I u nás muslimských imigrantů přibývá a už dnes si do České republiky zvou rodinné příslušníky a ti mají pak kvůli našim děravým zákonům také nárok na trvalý pobyt a opět na to pozvat další rodinné příslušníky,“ píše poslanec. A až prý Německo řekne stop, budou u nás zůstávat hromadně. Proto je třeba již nyní upravit zákony, tak aby zamezily současné neuvěřitelné benevolenci.

Okamura prosazuje nulovou toleranci imigrace, neboť se děje na úkor sociálního zabezpečení českých občanů. Vláda to však odmítá vidět a stále sem přivádí další imigranty. „Imigranty, z nichž většina bude nezaměstnaná, jelikož neumějí ani náš jazyk a budou donekonečna vysávat naši již tak zadluženou státní pokladnu. Samozřejmě stoupne také kriminalita a zvýší se sociální pnutí v naší společnosti,“ vypočítává šéf Strany přímé demokracie.

Jednání vlády považuje za extrémní a navíc zcela proti vůli drtivé většiny obyvatel. „Nikdy jsem si nemyslel, že nám v naší republice budou vládnout extremisté. Tato vláda ale není nic jiného,“ dodal Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Naopak Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty si myslí, že nepokoje migrantů, jaké jsme viděli v táboře v Bělé, jsou očekávatelné a vlastně se nemůžeme ani divit, že „příchozí“ se takto projevují. Absolvovali a riskovali toho prý totiž příliš mnoho na to, aby zůstali v zemi, kde vůbec být nechtějí. To však prý rozhodně neznamená, že bychom jim neměli přestat pomáhat.

Janda předestírá i nápad, co bychom měli dělat, aby se tu cítili lépe: „Připravit pro uprchlíky rozsáhlé pomocné programy, a snažit si tak koupit jejich vůli tu zůstat,“ doporučuje.

Připouští, že by tu neměli zůstávat ti, kteří nesplní podmínky azylu. Proto navrhuje vytvoření „chráněných a dotovaných bezpečných zón“, kam se budou vracet. „Není jiná cesta, než to zvládnout,“ píše Janda. Pokud se tak nestane, Evropa podle něj „imploduje“. Dostali jsme se prý do krize, ve které politici musejí dělat tvrdá rozhodnutí odpovídající našim hodnotám. Druhá možnost podle Jandy nestojí za nic. „Nechci žít v zemi, kde vládnou náckové typu pánů Hampla a Bartoše,“ dodává Janda.

Celý text Tomia Okamury:

Jsem rád, že již nejsem mezi politiky zcela osamocen v jedné otázce. Stejně jako já minulý měsíc, tak i prezident Zeman nyní řekl, že v případě, že by k nám vstoupili islamisté, je odhodlán naši zemi bránit se zbraní v ruce a že by naše hranice měla za současné uprchlické krize střežit armáda.

Ano, jsem přesvědčen, že proti jakémukoli nepřizpůsobivému vetřelci, který ohrožuje demokratické zřízení a mírové soužití v naší zemi, jsme povinni bránit svou zemi i se zbraní v ruce. Byť si to mnoho z nás neuvědomuje nebo si myslí, že to není potřeba nebo že to snad někdo cizí z ciziny udělá za nás.

A bezpochyby je také nutné ihned na maximum zvýšit ostrahu hranic, protože denně k nám hranicí přicházejí desítky i stovky ilegálních imigrantů. Ty, které odchytne policie, jsou jen špička ledovce a je třeba říct, že se dlouho neutěšujme myšlenkou, že jsme jen tranzitní zemí. I u nás muslimských imigrantů přibývá a už dnes si do České republiky zvou rodinné příslušníky a ti mají pak kvůli našim děravým zákonům také nárok na trvalý pobyt a opět na to pozvat další rodinné příslušníky. A až řekne Německo stop, tak budou zůstávat imigranti hromadně u nás. Je třeba urychleně změnit zákony a zastavit tuto neuvěřitelnou benevolenci.

Prosazuji nulovou toleranci imigrace, jelikož jakákoliv imigrace do naší republiky se děje na úkor sociálního zabezpečení pro naše seniory a naše handicapované spoluobčany, na úkor našich rodin s dětmi a na úkor našich nezaměstnaných.

Imigrace způsobí velké trvalé sociální problémy, což naše vláda odmítá vidět, proto nám do republiky přivádí další a další imigranty z Afriky či Arábie. Imigranty, z nichž většina bude nezaměstnaná, jelikož neumějí ani náš jazyk a budou donekonečna vysávat naši již tak zadluženou státní pokladnu. Samozřejmě stoupne také kriminalita a zvýší se sociální pnutí v naší společnosti.

Považuji jednání naší vlády za extrémní, jelikož jedná zcela proti vůli drtivé většiny obyvatel. Nikdy jsem si nemyslel, že nám v naší republice budou vládnout extremisté. Tato vláda ale není nic jiného.

Celý text Jakuba Jandy:

Nepokoje migrantů jsou očekávatelné. Část příchozích v Česku být nechce. Po tom všem, co riskovali a absolvovali, se jim nelze moc divit. Chtějí do Německa, Británie či Švédska.

To neříkám jako argument proto, abychom přestali pomáhat. Jen to připomínám, když jsme argumentovali, jaké by povinné kvóty znamenající tvrdé přerozdělení na počty na pět let měly dopady. Budeme je silou držet v Česku, což nebude hezké. Alternativou je připravit pro uprchlíky rozsáhlé pomocné programy, a snažit si tak koupit jejich vůli tu zůstat, což však bude narážet na politický odpor velké části obyvatelstva.

Pokud se nám to nepodaří nebo je vědomě necháme jít jako Maďaři, dá se očekávat jediná věc. Že další země budou chtít zavřít Schengen. Jiné možnosti pro kontrolu vlastních hranic nebudou a politický tlak po tom volající se bude zvyšovat. To nevyřešíte apely po racionální debatě.

Celé to má jediné řešení. Snížení migračního tlaku a vracení těch, kteří se na žádnou formu mezinárodní právní ochrany nekvalifikují. Vloni bylo takových 55 % ze všech žadatelů. Jen je musíme mít kam vracet, že. Kéž by Evropa nestrávila několik měsíců zbytečné politické bitvy o kvóty, jejímž výsledkem je sice přemístění několika tisíc lidí, ale ani náznak systémového řešení.

Veškerý politický kapitál evropských lídrů totiž potřebujeme soustředit na vytvoření a udržení námi chráněných a dotovaných bezpečných zón, kam budeme moci ty, kteří nejsou v ohrožení života (nedostanou tedy azyl), vracet. A to vracení skutečně dělat, i když si to mnozí nebudou přát. Buď platná pravidla dodržujete, nebo dojem spravedlnosti ztratí legitimitu. A občané budou ve velkém odmítat azylové procedury, protože přestanou věřit tomu, že se pomáhá těm, kteří to potřebují a chtějí.

Když to nezvládneme, v delším časovém horizontu Evropa politicky imploduje. Není jiná cesta, než to zvládnout. To se nedělá tím, že říkáte lidem, aby byli hodní, ale že v krizi děláte těžká rozhodnutí odpovídající vašim hodnotám. Jako je třeba jednoznačné tvrdé rozhodnutí skutečně vracet ty, jež se nekvalifikovali, které před několika lety udělali Španělé. Nechci žít v zemi, kde vládnou náckové typu pánů Hampla a Bartoše.

 

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…