Analytik Robejšek o vyhlídkách západní civilizace. Na hospodářský růst bychom prý měli zapomenout

24.01.2015 17:59

Analytik Petr Robejšek v rozhovoru pro internetovou televizi DVtv.cz jasně řekl, že naše elity nebrání západní hodnoty. Poukázal také na to, kde dělají chybu němečtí politici, když příliš zjednodušeně kritizují hnutí Pegida. Krásné německé elity totiž prý zaspaly. Západ má podle jeho názoru to nejlepší za sebou, a chce-li vůbec přežít, musí si své hodnoty důsledně chránit. No tolerance, volal ve studiu Robejšek. A ekonomický růst už není recept budoucnosti, dodal.

Analytik Robejšek o vyhlídkách západní civilizace. Na hospodářský růst bychom prý měli zapomenout
Foto: Archiv PR
Popisek: Petr Robejšek

Hnutí Pegida vzniklo, protože německé politické elity neřešily problémy, které trápily občany. Německé elity poukazují jen na to, že se na hnutí "nabalili“ i neonacisté, jenže to nestačí. Pegida vznikla proto, že všechny ty poctivé, krásné morální a bezúhonné politické elity se léta letoucí nestaraly o to, co obyčejného člověka zajímá. "Problémy jako je sociální politika, jako je migrace či asimilace byly zametány pod koberec. A pak se nemůže tato bezúhonná elita divit, že toto téma někdo zvedl,“ upozornil hned v úvodu Robejšek.

Západ už nemá sílu, je za zenitem

V tuto chvíli existuje prostor, že se toto hnutí sroste s nějakou politickou silou, a je na politicích, aby reagovali na poptávku obyčejných lidí. "Zatím ale nevidím příznaky toho, že by k tomu němečtí politici byli ochotní,“ pokračoval host. Nestačí přitom přijímat opatření, která uspokojí toliko intelektuály. To nestačí.

Německé soužití s muslimy je přitom poměrně smírné. Jde tu spíše o to, že západní elity dlouhodobě nedělají to, co je jejich úkolem, nebrání hodnoty, na kterých daná společnost vznikla. "Intelektuální elity dělají pravý opak, rozvařují a rozmělňují. A politické elity z těchto omylů tvoří zákony,“ upozornil analytik. Islám naproti tomu poskytuje určitou pevnou půdu pod nohama. Předkládá totiž dogmata, o kterých se nediskutuje.

Islám odmítá západní hodnoty jako univerzalistické. Ony kdysi univerzalistické byly, když jsme měli sílu je prosazovat ve světě, jenže tuto sílu už nemáme. Měli bychom si to uvědomit a chránit naše hodnoty pro Evropany samotné. Západ už má své nejlepší okamžiky za sebou. "Jestliže máme zachránit naše hodnoty, tak tím, že se k nim vrátíme, že je oprášíme a hlavně na nich budeme trvat. No tolerance,“ řekl jasně Robejšek.

Pokud se neprobudíme, přijde poislámštění Evropy

Tohoto tématu by se měly chopit elity, formulovat určité cíle a ty pak prosazovat na politické úrovni. Pokud se to nestane, extrémní politici se tématu chopí i bez předchozí formulace cílů a upraví si vše k obrazu svému.

Západ může podle Robejška přijímat imigranty, ale musí trvat na tom, že se imigranti budou chovat podle jejich pravidel. Jasně však také řekl, že Evropská unie k tomu nenapomůže. Evropský parlament by se měl prý dokopat alespoň k tomu, aby nebránil kontrole internetu. Pokud ale Západ neprojeví sílu, přijde poislámštění Evropy.

Zásadní problém podle Robejška nepředstavují ani tak radikálové, s těmi se více či méně úspěšně vypořádávají tajné služby. Problém vidí spíše v kulturním střetu Západu a islámu. Naši politici musí přijít na to, na čem znovu vystavět ideový základ Západu. "Ekonomický růst už není recept budoucnosti,“ varoval Robejšek. Jen malý segment společnosti vlastní všechno a většina nevlastní nic, což je třeba změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…