Andrej Babiš chce prý ,,zkrouhnout" odměny v ČEZu

09.06.2015 10:07

Hospodářské noviny dnes informovaly o situaci v podniku ČEZ. Podle tisku přijdou poprvé od roku 2001 členové dozorčí rady ČEZ i manažeři z představenstva o odměny. Změnu chce stát prosadit na páteční valné hromadě. Ministerstvo financí, které za stát vykonává vlastnická práva, zde chce také částečně obměnit sestavu, která dohlíží na management.

Andrej Babiš chce prý ,,zkrouhnout" odměny v ČEZu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš

„Není důvod, aby měli tak nadstandardní odměny,“ řekl pro Hospodářské noviny ministr financí Andrej Babiš (ANO) s tím, že na jednoho člena dozorčí rady připadala odměna asi 1,5 milionu korun.

„Při klesající ziskovosti je úspora nákladů jasným krokem a podle našeho názoru to musí jít seshora,“ uvedl důvod ke zrušení tantiém zástupce ministerstva financí Petr Blažek.

Předseda dozorčí rady ČEZ Václav Pačes uvedl, že rozhodnutí majoritního akcionáře nelze než akceptovat, i když jej považuje za spíše nespravedlivé.

Deník Neovlivní.cz navíc získal e-mailovou korespondenci, v níž ministr Andrej Babiš řeší dosazení svého kandidáta do dozorčí rady, konkrétně László Hajnala, dlouholetého zaměstnance ministerstva vnitra. Hajnal vicepremiérovi v e-mailu z 2. června napsal, že ve věci ČEZu by měl variantní řešení. „Pro zajištění domluveného by bylo možná ještě vhodnější mé umístění dovnitř společnosti než do DR. Mediálně by to bylo bez odezvy a informační výtěžnost bude výrazně vyšší,“ napsal tehdy. Ministr se nyní ke korespondenci nevyjadřuje, Hajnal autentičnost e-mailu pro server potvrdil. Neviděl na něm ovšem nic špatného. Když však server korespondenci zveřejnil, Hajnal redakci uvedl, že ministr nominaci stáhl.

 

Původní text najdete ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…