Andrej Babiš musí mít radost. Šéf živnostníků podpořil na ČT jeho plán na evidenci tržeb

03.03.2015 19:47

Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků zavítal do úterního Interview ČT24 a v přímém přenosu opatrně podpořil plán ministra financí Andreje Babiše (ANO) na zavedení elektronické evidence tržeb. S jednou důležitou výjimkou. Razantně odmítá účtenkou loterii, s čímž naráží u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Andrej Babiš musí mít radost. Šéf živnostníků podpořil na ČT jeho plán na evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Elektronická evidence tržeb je skutečně revoluční krok a největší změna za posledních dvacet pět let. My jsme dlouho váhali, jestli to podpoříme. My jsme dlouho byli proti velkým pokladnám, ale to, s čím přišlo ministerstvo teď, je poměrně elegantní a levné," poznamenal hned na úvod.

Ono opatrné ano ale současně znamená, že by se tato povinnost neměla týkat těch nedrobnějších živnostníků jako jsou pokrývači či zmrzlináři. Prozatím se jich to tedy týkat nebude, ale není zaručeno, že výjimka bude trvalá. "My se domníváme, že část trhu z toho bude skutečně vyjmuta," vyjádřil svůj názor.

Razantní ne účtenkové loterii

Živnostníci údajně nebudou potřebovat elektronické pokladny, bude stačit chytrý telefon či tablet, ale k nim bude potřebovat ještě tiskárnu, kterou může pořídit za tři či čtyři tisíce korun. To by nemuselo vést ani ke zdražování, ani ke zruinování vyššího počtu živnostníků. To platí v případě, že se budou opatření zavádět postupně. Pokud by se zavedlo vše a najednou, mnozí živnostníci by mohli skončit už z psychologických důvodů.

V tuto chvíli se také tvrdí, že by si lidé měli vzít každou účtenku z nákupu, ale nedostanou pokutu, pokud to neudělají. "Je to takový kočkopes," prohlásil host. Nakupující pokutu nedostane, ale živnostník ano. Bude mu hrozit ukončení živnosti. Přitom platí, že daňové úniky nejsou nejvýraznější u malých provozoven, ale u velkých hráčů na trhu. Především na ty je podle Havlíčka třeba cílit.

Absolutně odmítá účtenkovou loterii. Podle Havlíčka je to totálně špatný nápad, což ukazuje i případ ze Slovenska. "Je to prostě Matějská pouť, ale odpovídající efekt to nemá. Mohlo by se stát, že lidé si nákup rozdělí do tří košíků na tři účtenky, aby měli větší šanci vyhrát," poznamenal.

Po svůj odmítavý postoj našel pochopení u Andreje Babiše, ale premiér Bohuslav Sobotka na loterii trvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …