Andrej Babiš spustil na veřejné akci kanonádů kvůli uprchlíkům, když se mu ozval mobil: A teď mi píše Sobotka z Bruselu, abych...

16.10.2015 7:50

REPORTÁŽ V nevybíravou kritiku koaličních partnerů, ale i Evropské unie se změnilo vystoupení ministra financí Andreje Babiše (ANO) na mítinku v Olomouci, který se uskutečnil ve čtvrtek 15. října v sále místního Vlastivědného muzea. Z původně zamýšlené odborné debaty s podnikateli a živnostníky na aktuální ekonomická témata, jako je například zavádění registračních pokladen, se nakonec vyvinula velmi ostrá diskuze, protože na setkání přišlo také dost návštěvníků z široké veřejnosti.

Andrej Babiš spustil na veřejné akci kanonádů kvůli uprchlíkům, když se mu ozval mobil: A teď mi píše Sobotka z Bruselu, abych...
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Na besedě v Olomouci

„Přijel jsem tady za vámi, abych také slyšel nějaké ohlasy na naši politiku, kterou děláme. Ve vládě se už určitě nekrade, možná už jen trochu víc plýtvá. Naši koaliční partneři z ČSSD by totiž nejraději všechno rozdali. Vládnutí v koalici není určitě jednoduché. Jsou to samé kompromisy a při dodržování různých legislativních procesů se jen těžko prosazují některé užitečné zákony, přesto se nám podařilo snížit nezaměstnanost, zadlužení republiky a naše ekonomika roste,“ započal své vystoupení známý miliardář a politik.

Anketa

Andrej Babiš se postavil proti uprchlíkům. Co vy na to?

hlasovalo: 9268 lidí

Dále se pak Andrej Babiš zaměřil na vysvětlování důvodů, proč se rozhodl se svými politickými partnery zavést registrační pokladny. „Opravdu hodně evropských států kolen nás má buďto zavedené registrační pokladny nebo jinou formu evidence tržeb. My se snažíme co nejvíce peněz dostat do státní pokladny a máme spočítané, že v šedé ekonomice mizí okolo 160 miliard korun. Naši kritikové poukazují jen na Chorvatsko, ale registrační pokladny úspěšně fungují ve Švédsku, kde je zavedla právě pravicová vláda, a podobná opatření se teď připravují i v Holandsku a Rakousku,“ konstatoval český ministr financí a ještě doplnil: “Zaměstnanců se také nikdo neptá a měsíčně se jim automaticky strhávají daně, proč by to mělo být u jiné skupiny našich obyvatel jinak.“

Lidé se obávají selhání úředníků

Mezi návštěvníky se pak rozproudila širší debata na téma evidence tržeb, ve které zazněly názory všeho druhu. Překvapivě však převažovaly ty, které zavedení pokladen schvalovaly. Spíše zazněla kritika na špatnou informovanost a obavy, zda ministerstvo financí tento náročný administrativní krok vůbec zvládne. „Já působím jako podnikatel už více let a celkem se mi daří. Na evidenci tržeb jsem už dobře připravený a nemám s tím problém. Spíš mi vadí, že tak 80 procent řemeslníků, se kterými se setkávám, působí v šedé nebo přímo v černé ekonomice. Já jsem zásadně proti tomu, aby se zavedení elektronická evidence tržeb právě u nich odložilo. Proč vůbec k tomu došlo?“ reagoval jeden z přítomných podnikatelů v elektronice a komunikacích Jaroslav Molák.

Andrej Babiš na jeho otázku odpověděl, že musel především ustoupit vedení KDU-ČSL, které ho v plošném zavedení pokladen v jednom termínu nechtělo podpořit, zejména před blízkými volbami do krajských zastupitelstev. „Nemohu s koaličními partnery bojovat, proto jsem třeba nemohl ani zdanit majetek z církevních restitucí,“ prohlásil dále ministr financí.

Babiš: Ať Němci zavedou charterové lety uprchlíkům a nenutí nám kvóty

Více dotazů z publika směřovalo i k uprchlické krizi. Lidé byli zvědaví na další vývoj této kontroverzní problematiky, a jakým způsobem se zachová česká vláda. „Já si nemyslím, že Česko je vůči cizincům netolerantní zemí. U nás žije 100 tisíc Slováků, 60 tisíc Vietnamců, také další desítky tisíc Ukrajinců a nemáme s tím problémy. V 50. letech jsme například přijali víc než 13 tisíc Řeků. Tady jde především o to, aby někdo nerozhodoval o nás bez nás a nenutil nám něco, co nikdo nechce. Ani ti uprchlíci. Jestli Němci tak chtějí získat nové pracovní síly, tak ať zavedou třeba z Turecka regulérní charterové lety,“ uvedl ministr Babiš, když mu právě zazvonil mobil. „Teď mi píše premiér Sobotka z Bruselu, že mám vyšetřit někde peníze na uprchlický fond pro Sýrii a africké státy. Dokonce prý i Slováci dají na to 20 milionů euro,“ divil se “strážce“ české státní pokladny. Ten dále informoval, že po návštěvě vojenské posádky v Přáslavicích uvolní co nejdříve pro armádu potřebné miliardy na moderní výzbroj.

„Žijeme v době teroristických hrozeb a některé technické vybavení naší armády patří spíš do muzea. Také jejich osobní vybavení bývá dost často k smíchu,“ uvedl předseda hnutí ANO.

V Česku stále působí mafie

V závěru mítinku mnozí návštěvníci tvrdě kritizovali naši justici i některé represivní složky, zejména praktiky finančních úřadů. Jeden z přítomných se také do ministra financí nevybíravě pustil za údajný vysoký státní dluh Česka. „Některé mafie tu opravdu stále existují. To vám lidem z Olomouce teď nemusím připomínat,“ zamířil Andrej Babiš na současnou aféru olomouckého hejtmana Rozbořila (ČSSD). „Tu exekutorskou mafii se nám už podařilo rozbít, vyměnili jsme také centrální vedení finančního úřadu. Nesouhlasím ale, že za moji éry vzrostl státní dluh. Právě naopak, o 20 miliard se ho podařilo snížit. V minulosti se dosáhlo nejvyššího zadlužení, když zastávali post ministrů financí Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka,“ uzavřel debatu lídr hnutí ANO, kterého po konci mítinku čekala ještě autogramiáda s jeho příznivci.

Autor reportáže Jan Štěpán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Parlamentní Listy

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…