Antimonopolní úřad udělil milionovou pokutu za zakázku na čištění řeky

03.04.2014 22:03

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín milionovou pokutu za zakázku Čistá Cidlina. Zadavatel soutěže pochybil, když uzavřel dodatek ke smlouvě, pochybil také při hodnocení nabídek. V obou případech ovlivnil výběr nejvhodnější nabídky. Rozhodnutí není pravomocné, společnost proti němu podala rozklad.

Antimonopolní úřad udělil milionovou pokutu za zakázku na čištění řeky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička, ilustrační foto

„Zadavatel ke smlouvě z ledna 2008 uzavřel v březnu téhož roku dodatek, jímž byl do harmonogramu výstavby navíc zahrnut zkušební provoz čistíren odpadních vod, což prodloužilo celou zakázku o dalších 50 týdnů," uvedl Švanda. Podle ÚOHS šlo o podstatnou změnu smlouvy, která nebyla v souladu se zadávacími podmínkami, upozornila ve čtvrtek Česká televize.

Netransparentní postup

„Nadto doba plnění zakázky byla jedním z dílčích hodnotících kritérií. V takovém případě by nabídka vybraného uchazeče nebyla zvolena jako nejvýhodnější," doplnil Švanda. Postup byl tedy netransparentní.

V zadávací dokumentaci se také uvádělo, že bude-li hodnotící komise považovat některou z hodnot uvedených v dílčích hodnotících kritériích mimo ceny za zjevně nepřiměřenou, ohodnotí ji nulou bodů. „Pokud si zadavatel tento způsob hodnocení stanovil, měla by hodnotící komise ve zprávě uvést, zda shledala v nabídkách uchazečů všechny hodnoty dílčích kritérií za přiměřené. Tato informace však schází a není tak jasné, zda se komise posouzením přiměřenosti hodnot vůbec zabývala," uvedl Švanda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…