Arabista v ČT: Mezi Islámským státem a Saúdskou Arábií není rozdíl. Jen Arábie konvenuje se Západem

14.11.2015 16:51

Arabista a islamolog Petr Pelikán se vyjádřil v České televizi k názorům, že islámské teroristické aktivity nemají nic společného s islámem jako takovým. Podle něj totiž teroristé částečně z islámu vycházejí.

Arabista v ČT: Mezi Islámským státem a Saúdskou Arábií není rozdíl. Jen Arábie konvenuje se Západem
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

„Není to vědoučně odtrženo od islámu, je to o směřování jednotlivých lidí, protože sami muslimové uznávají prorockou tradici, kterou řekl sám Mohamed, že se po jeho smrti muslimové rozdělí na dvaasedmdesát sekt, z nichž jednasedmdesát bude v ohni a jedna bude v ráji,“ vysvětlil Pelikán s tím, že sami muslimové mnohdy nevědí, který je ten nejlepší.

Podle něj si západní kultura vytvořila termín islamismus pro islám, který s ní nekonvenuje. „Islámský stát je tedy geografickým vyjádřením tam, kde s námi islám nespolupracuje na mezinárodních úrovních, i když se mnohdy neliší jeho stanovy od těch konvenujících,“ řekl islamolog s narážkou na Saúdskou Arábii a dodal, že pokud by byl Islámský stát teoreticky uznán, vystačil by si sám zevnitř tak jako Saúdská Arábie. „Když se podíváte na práva žen, na homosexualitu apod., nenajdete tam jediný rozdíl. Ten jediný rozdíl je v tom, že Saúdská Arábie konvenuje se Západem,“ vysvětlil.

Zabíjení lidí na koncertech a stadionech si obhájí

Jak islamolog uvedl, teroristé utočí ve Francii na civilisty, protože jsou obeznámeni s tamním prostředím. „Až do té doby, než budou mít politici stejnou ochranu, jako mají civilisté, tedy žádnou, budou útoky jen na civilisty,“ řekl islamolog, proč si myslí, že extremisté útočí na civilní obyvatelstvo.

„Opírají se o to, že proti jejich státnímu útvaru, že proti jejich společnosti útočí francouzská vláda a nevidí, že by francouzská společnost protestovala proti náletům na Rakku, takže si zabíjení lidí na koncertech a fotbalových stadionech takto odůvodní,“ vysvětlil dále Pelikán uvažování teroristů.

„Těžko říci, jestli je nějaké vojenské řešení IS, protože, i když bude vojensky vyřešen, bude se muset řešit hodně velké Guantánamo, kam se ti lidé umístí,“ naznačil host České televize další problém s tím, že je navíc rozdíl v tom někoho porazit a něco jiného je zesměšnit. „Jestliže zahynete v boji se ctí, stanete se naopak postavou hodnou k následování ideálů,“ naznačil, že i v této oblasti může být s extremisty problém.

„Domnívám se, že postupem času dojde k omezení práva evropských muslimů. Jen se tomu nebude říkat, že omezujeme lidská práva, ale bude se to říkat nějak něžněji a politicky korektněji,“ řekl s tím, že ta situace prostě graduje, a bude se tak muset nějakým způsobem řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…