Armáda otevřela nová náborová centra

01.10.2018 22:46

Armáda dnes otevřela nová náborová centra v Karlových Varech a v Hradci Králové. Další zprovozní v úterý ve Zlíně. Stálé zastoupení tak bude mít ve všech krajských městech, řekla dnes ČTK brigádní generálka Lenka Šmerdová, která má v armádě nábor na starosti. Armáda si letos vytyčila jako cíl přijmout 2 000 nových vojáků, z toho více než třetinu měli tvořit studenti vojenských oborů. Podle Šmerdové se podařilo získat 1 566 vojáků, kteří zamíří přímo k posádkám. O studium byl ale nižší zájem. Celkem tak dosud na kurz základní přípravy nastoupilo 1 977 nováčků.

Armáda otevřela nová náborová centra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nástup příslušníků Armády ČR po návratu ze zahraničních operací za účasti ministryně obrany v demisi Karly Šlechtové a náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře

Podle Šmerdové dosud armáda ve Zlíně, Hradci Králové a Karlových Varech neměla stálý náborový personál, ale do měst personalisti dojížděli. Nyní bude kancelář otevřená každý pracovní den. Sloužit bude pro nábor profesionálních vojáků, pro uchazeče o studium, ale i pro zájemce o vstup do aktivních záloh nebo o dobrovolná cvičení. „Cílem je zvýšit počet přijatých vojáků ve všech kategoriích,“ řekla Šmerdová.

Armáda v posledních letech každoročně nabírá kolem 2 000 nových vojáků, zároveň z ní odchází přibližně 800 profesionálních vojáků. I letos si vedení českého vojska stanovilo cíl rekrutace na 2 000 nováčků, z toho 730 mělo zamířit na Univerzitu obrany a na tělovýchovnou fakultu Univerzity Karlovy. „V rámci přímého náboru se cíl podařilo výrazně překročit. Přijali jsme 1 566 nových vojáků z povolání,“ poznamenala Šmerdová.

Nižší byl ale oproti očekávání zájem o studium. Oproti plánovaným 730 studentům jich bylo přijato jen 411. Celkem tak letos do armády nastoupilo 1 977 nováčků. Poslední kurz základní přípravy, kterým každý z nich musí projít, začal dnes.

Šmerdová nedostatek zájemců o studium zdůvodňuje tím, že ze škol nevychází dostatek žáků, kteří by chtěli pokračovat v požadovaných technických oborech. „Mnohdy dělají přijímačky na více technických škol a ve finále zvolí tu z jejich pohledu jednodušší,“ podotkla.

Případné uchazeče o studium vojenských oborů budou nově přesvědčovat úspěšní absolventi Univerzity obrany, kteří již v armádě slouží. Mladí lidé podle Šmerdové chtějí slyšet od těch, kteří již nastoupili k útvarům, co to obnáší a jaké nároky na ně byly kladeny. Armáda proto sestavila náborové týmy z čerstvých absolventů.

Podle Šmerdové se nemění profese, které by armáda potřebovala nejvíce obsadit. Nedostatek je řidičů s řidičským oprávněním C, elektromechaniků, techniků, leteckých mechaniků nebo kuchařů. „Přivítali bychom i větší zájem ze strany IT specialistů,“ řekla. Na příští rok si armáda stanovila cíl rekrutace na 2 200 lidí, studentů z nich by mělo být 750.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…