Armáda se konečně zbaví zakonzervovaných letadel L-159. Irák je koupí za čtyři miliardy

07.04.2014 18:06

Irák koupí zhruba za čtyři miliardy korun 12 zakonzervovaných letounů L-159 Alca. Jsou to letadla české armády, společnost Aero Vodochody je v obchodě prostředníkem. Podepsání smlouvy ČTK potvrdil Martin Danko, mluvčí firmy Penta Investments, která Aero vlastní. Server Lidovky.cz píše, že zástupci iráckého ministerstva obrany se s firmou Aero dohodli v neděli, stroje by se prý měly do Iráku dostat nejpozději letos v září.

Armáda se konečně zbaví zakonzervovaných letadel L-159. Irák je koupí za čtyři miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: České výsostné znaky na letadlu spitfire

Podle pondělního vyjádření Ministerstva obrany by měla být tento měsíc podepsána smlouva o prodeji L-159 americké firmě Draken International. Loni v listopadu tehdejší ministr obrany Vlastimil Picek oznámil, že armáda je blízko prodeji 28 nepotřebných L-159 této firmě. Společnost měla zájem o 24 provozuschopných strojů a o čtyři na náhradní díly.

Ministerstvo obrany by mělo z obchodu dostat 200 až 300 milionů

Mluvčí ministerstva Jan Pejšek v pondělí řekl, že smlouva s Američany by měla být podepsána v dubnu, koupit by měli 12 plně zprovozněných letadel a dvě ve stavu, v jakém jsou uložena, tato dvě by sloužila zřejmě na náhradní díly. O ceně kontraktu s Drakenem Pejšek spekulovat nechtěl, podle informací ČTK by z něj ale Ministerstvo obrany mohlo získat zhruba 200 až 300 milionů korun. Až bude uzavřen tento obchod, může se podle mluvčího s Drakenem jednat o opci na případný nákup dalších L-159.

Podle Pejška platí, že z 36 zakonzervovaných letadel je 26 ve stavu, který umožňuje dodat je eventuálnímu kupci relativně rychle. „Ty ostatní, tam už je to s otazníkem, kolik by to stálo (uvést je do odpovídajícího stavu)," dodal mluvčí.

Celková hodnota obchodu s Irákem se nejspíš pohybuje kolem čtyř miliard korun

Zájem o koupi nových bitevníků české výroby projevil Irák v roce 2012. Tehdy mělo jít o 28 letadel zhruba za 19,2 miliardy korun. Nakonec se však Irák rozhodl pro korejské stroje. Server iHNed.cz ale v březnu napsal, že korejská firma není schopna dodržet datum dodávky, proto se Bagdád opět obrátil na Prahu.

Lidovky.cz dnes uvedly, že celková hodnota nynějšího obchodu je 200 milionů dolarů, tedy zhruba čtyři miliardy korun. Zatím podle webu není jasné, kolik peněz na obchodu vydělá Ministerstvo obrany. Podle mluvčího Pejška zatím ministerstvo oficiálně neobdrželo informaci o tom, že Aero podepsalo s Iráčany smlouvu. Tiskový odbor tak nemá ani přesný údaj, kolik letounů chtějí koupit.

Armáda má 36 zakonzervovaných bitevníků, 26 z nich je v takovém stavu, že je možné je relativně rychle prodat. Zbylých deset by před prodejem potřebovalo větší technickou péči, řekl Pejšek. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý dnes ČTK řekl, že Iráčané potřebují bitevníky jako cvičné stroje pro piloty, kteří budou později létat na amerických stíhačkách F-16.

Vojenské letectvo má 72 bitevníků, za které zaplatilo 51 miliard korun. Piloti ale potřebují jen zhruba třetinu z nich. Zakonzervováno je výše zmíněných 36 strojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…