Asistenta Babišova poslance doběhla minulost. Říkal o sobě, že je inženýr

09.02.2014 10:26

Pavel Braha se stal asistentem poslance hnutí ANO Pavla Čiháka. A to i přesto, že roky používal titul inženýr, přestože o jeho údajném studiu na kyjevské univerzitě nikdo neví – tamější profesoři ani jeho kolegové, se kterými ve stejnou dobu v Praze pracoval. Zprávu přinesl server iHNed.cz.

Asistenta Babišova poslance doběhla minulost. Říkal o sobě, že je inženýr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sobotkova vláda v poslanecké sněmovně

Na Brahova falešná studia poukázala média už v roce 2011, kdy se ukázalo, že diplom z Vysoké školy inženýrsko-stavební v Kyjevě není pravý. V té době byl Braha náměstkem ministra dopravy Jaromíra Schlinga. Krátce po tom, co i kyjevská univerzita potvrdila, že nikdo takový u ní nestudoval a diplom s tímto číslem nevydala, rezignoval. Oficiálním odůvodněním byly zdravotní důvody.

Nyní už inženýrský titul nepoužívá a uchytil se jako asistent poslance Čiháka. Ten tvrdí, že o falešném diplomu svého zaměstnance nic neví. „Pana Brahu znám a spolupracuji s ním přes 10 let a o tomto problému nevím. Nechám si vše vysvětlit,“ uvedl pro iHNed.cz.

Věc prošetřovala policie

Braha mu podle Čihákových slov zajišťuje kontakt s veřejností, organizuje mu schůzky a účast na seminářích. „Sleduje dění na rozpracovaných stavbách dálnic a silnic, připravuje odborné semináře v rámci zlepšení a zrychlení legislativních procesů apod.," dodal poslanec. 

Aféru s diplomem, jehož zfalšování nejprve nepoznalo ani Ministerstvo školství, vyšetřovala také policie. Celý případ ale nakonec odložila, jelikož trestný čin padělání veřejné listiny byl už promlčen. Sám Braha nikdy důvod svého počínání nevysvětlil. Podle svých slov měl studovat mezi roky 1983 až 1988. „Studium byla má soukromá záležitost, o níž zaměstnavatel nevěděl. Měl jsem individuální plán a na zkoušky jsem si bral dovolenou,“ sdělil pár let poté magazínu Týden.

Kromě Brahy má Čihák ještě další dva asistenty, a to Petru Lichorobiecovou a Františka Martinka. Martinek je mimo to, stejně jako Čihák, členem organizačního výboru Stavba roku, bývalým šéfem Městské autobusové dopravy Kolín a předsedou Společenstva přátel Medvědů od Kolína. Byl také jednatelem společnosti Kolín Invest, která je nyní v konkurzu. Pořádá také vyhlídkové plavby výletní lodí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…