BIS zametala pod koberec tunelování, odpálil údajnou informační bombu český zpravodajec

08.09.2015 13:42

Zpravodajec BIS Jan Petržílek čelí obvinění z toho, že vynesl odposlechy rozhovorů mezi bývalým primátorem Pavlem Bémem a lobbistou Romanem Janouškem do agentury exministra dopravy Víta Bárty. Má však v ruce trumf. A tím je sedmdesátistránkový dokument, ve kterém popisuje, jak funguje tajná služba. Informuje server Neovlivni.cz

BIS zametala pod koberec tunelování, odpálil údajnou informační bombu český zpravodajec
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jiří Lang, šéf BIS

Petržílek se rozhodl říct svůj pohled na fungování našich tajných služeb. Na sedmdesáti stranách popsal údajné zametání citlivých informací pod koberec a také prý má informace o případech nelegálního shromažďování kompromitujících situací.

Petržílek svou vinu stále popírá. Podle něj musel odposlechy Béma s Janouškem vynést někdo jiný. Zároveň ve své výpovědi zmiňuje „takzvaný tým známý jako Z či Alfa“, který podle něj sbíral kompromitující informace na různé lobbisty či politiky. A také měl přístup do „všech spisů vedených v BIS“.

V jeho výpovědi jsou uvedeny konkrétní spisy a případy, ve kterých narazil na činnost týmu Z. Jsou v ní i uvedena jména jeho kolegů, kteří mohou jeho informaci potvrdit.

Tým Z měl údajně sloužit především řediteli BIS Jiřímu Langovi, který to však popřel. „Důrazně odmítám, že bychom při naší práci, tedy při získávání informací, nerespektovali a jakýmkoliv způsobem porušovali zákon,“ řekl Langův mluvčí Šubert.

Celý text zde

Šubert odmítl i Petržílkovo tvrzení, že BIS „zametalo pod koberec“ zprávy svých podřízených o podvodech, privatizacích či tunelování státních podniků. „S plnou odpovědností odmítám, že bychom někde ukrývali námi získané informace. Poznatky upozorňující na to či ono riziko vždy předáváme našim adresátům. Taková je naše role a je to i smyslem naší práce.“

Petržílkova výpověď tak může být jen jeho snahou dostat se z vlastních problémů. Je však natolik konkrétní, „že je žalobci podle informací deníku Neovlivní.cz neberou na lehkou váhu“.

V samotném vyšetřování úniku odposlechů však zatím nedošlo k žádným pokrokům. Vyšetřovatelé předpokládali, že po zatčení Petržílka dojde k nějakému posunu, zjistí, že vynášel i jiné informace. Zatím se jim však nepodařilo ani rozšifrovat jeho počítač a elektronické disky. Dokonce ani prověrka jeho chování v zaměstnání nepřinesla ovoce.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …