Babiš: Bakala vybral z OKD 40 miliard. Jedna miliarda ho nezabije

04.04.2014 12:15

Vláda sociálnědemokratického premiéra Bohuslava Sobotky je ochotna poskytnout miliardu korun na záchranu OKD a zachování těžby. S tím ovšem nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO), nevidí totiž důvod, proč by stát měl dávat peníze soukromé firmě. Tu vlastní podnikatel a miliardář Zdeněk Bakala. Nejde ovšem o jediný spor, se kterým se Sobotkův kabinet potýká.

Babiš: Bakala vybral z OKD 40 miliard. Jedna miliarda ho nezabije
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš odmítá, že by na Sobotku útočil kvůli problematické privatizaci dolů. „Já jsem neřešil privatizaci OKD. Já jsem řešil principiálně to, že jsem nebyl obeznámen s tím, jak se vyjednává. Jsem nyní ve spojení s NWR a budeme mít schůzku příští týden, tak to teď začínám řešit," uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Jako argument na podporu svého stanoviska zmiňuje smlouvu s kupcem OKD Karbon Invest, ve které podle něj stojí, že společnost, kterou později Bakala odkoupil, nebude po státu nikdy požadovat žádnou finanční pomoc. „Vzhledem k tomu, že z firmy odešlo asi 40 miliard, tak ta jedna miliarda pana Bakalu nezabije, když ji tam vrátí," vzkázal politik.

Vše k OKD ZDE

Spor o peníze pro zdravotní pojišťovny

Tím ale spory mezi premiérem a ministrem financí nekončí. Oba politici na sebe útočí i v jiných záležitostech. Sobotka například zastává názor, že by Babiš neměl být vlastníkem koncernu Agrofert. Babiš zase vyjádřil právě nespokojenost s návrhem řešit problémy OKD dotací pro soukromou firmu.

Šéf hnutí ANO ještě během rozhovoru s Českou televizí před schůzkou s hejtmany uvedl, že ČSSD neví, co znamená šetřit nebo racionálně fungovat. Například místo navyšování plateb do zdravotnictví prostřednictvím zvýšení poplatku za státní pojištěnce by měl podle něj stát hlídat podvody, kvůli kterým přichází o miliardy, a dbát na větší transparentnost celého systému.

„My stále dáváme víc a víc peněz a výsledek je, že to stejně nestačí," prohlásil Babiš a vytkl sociální demokracii například zrušení poplatků ve zdravotnictví, na které si podle jeho mínění lidé už zvykli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…