Babiš ministrem financí: Prý to není zcela bez rizika

29.10.2013 9:33

Hnutí ANO po nečekaném úspěchu ve volbách zvažuje angažmá ve vládě. Jeho šéf Andrej Babiš již před volbami prohlásil, že by měl zájem jedině o post ministra financí. Pokud by se jím opravdu stal, hrozil by mu ale střet zájmů. Jak upozorňuje iDnes.cz, prostřednictvím Finančního analytického útvaru, který ministr financí řídí, by totiž mohl vidět pod ruce svým konkurentům.

Babiš ministrem financí: Prý to není zcela bez rizika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Neskrývá dobrou náladu

Finanční analytický útvar umí zjistit vše o tocích peněz na osobním účtu i účtech všech firem. Pokud by se novým ministrem financí stal Andrej Babiš, podnikatel a majitel holdingu Agrofert, spadal by pod něj tedy i útvar, který je v posledních letech vnímán jako kladivo na podezřelé transakce.

"Na trhu panuje určitá obava, zejména mezi velkými firmami a finančními skupinami. Jejich faktický konkurent by nyní mohl z pozice ministra financí ovlivňovat právní a daňové prostředí českého byznysu, z tohoto pohledu je tu jistě latentní střet zájmů," uvedl pro iDnes.cz významný český byznysmen, který si přál zůstat v anonymitě.

Konkurenční výhoda

Šéf resortu financí může nahlížet do práce detektivů a informace takto získané by v Babišových rukou mohly znamenat ohrožení byznysu takto finančně odhalených firem.

Server připomíná, že se už v minulosti spekulovalo o využití útvaru v politickém boji - v kauze ProMoPro, která připravila o křeslo bývalého ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Tehdejší ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) čelil nařčení, že šlo o politickou objednávku.

Právě Kalousek útvar posílil. "Dříve jsme měli pouhé desítky podnětů od Finančního analytického útvaru, loni už jich bylo 950. Je to kvalitou i počtem lidí," říká ke spolupráci nejmenovaný finanční detektiv z Generálního finančního ředitelství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…