Babiš se rozjel v tisku. Promluvil o plánech na snižování daní, ale i „zhrzených novinářích“

06.01.2017 8:46

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš odmítá, že přebytek loňského rozpočtu byl způsoben nízkými investicemi. Babiš to uvedl v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny.

Babiš se rozjel v tisku. Promluvil o plánech na snižování daní, ale i „zhrzených novinářích“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„To je lež. Oproti schválenému rozpočtu jsme naopak investovali o 6,2 miliardy více. Už na začátku loňského roku přitom všichni věděli, že se investice oproti roku 2015 sníží,“ uvedl.

Svěřil se také s tím, že hnutí ANO přijde s návrhem na daňovou reformu. „Určitě je prostor pro snižování daní lidem s nízkými a středními příjmy. Musíme také vyřešit superhrubou mzdu. Já daně nechci navyšovat, spíše je podle mě lze snížit. Druhá sazba DPH je stále vysoká, to znamená, že i restaurace by si zasloužily spíše sazbu 10 procent a nižší daň na pivo, jak jsme chtěli. Protože jen u DPH je záruka, že peníze skončí opravdu v té hospodě. Ne jako v případě snížení DPH na léky, kde jsme pořádně nevěděli, co se s penězi stalo. K lidem nedošly, ztratily se někde na cestě,“ uvedl Babiš.

Přiznal ale, že současná koalice se už na daňových změnách nedohodne.

Plánuje také zjednodušení daňového přiznání. „A také portál Moje daně neboli virtuální finanční úřad, aby si každý mohl vyřídit daňové záležitosti z domova,“ podotkl Babiš.

Řeč přišla i na to, že Babiš nyní čelí anonymnímu trestnímu oznámení, podle kterého se pomocí dluhopisů Agrofertu za 1,5 miliardy korun vyhnul zaplacení 90 milionů korun na daních.

Co říká na argument, že Agrofert v té době žádné peníze nepotřeboval? „Odmítám ho, úvěry Agrofertu se neustále navyšují a nyní se blíží 40 miliardám korun,“ uvedl Babiš s tím, že vše proběhlo podle zákona.

„Koupil jsem dluhopisy asi za 1,45 miliardy korun,“ prohlásil. Co říká ale na námitku, že podle svých daňových přiznání takové peníze nemohl mít k dispozici? „Moje hrubé příjmy od roku 1993 do roku 2015 dosahují 1,86 miliardy korun. Jsou to všechno sprosté lži a účelové mediální akce organizované zhrzenými novináři. Proč nenapíšete, že jsem od roku 1993 zaplatil 310 milionů na dani a ještě 27 milionů na povinných odvodech?“ odpověděl otázkou Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…