Babiš v „Moskvě": Dělají si ze mě srandu a myslí si, že jsem blázen. Zhasínám světla, aby se šetřilo. A Kalousek...

30.04.2014 11:37

REPORTÁŽ Kdyby stát řídilo ANO, šlo by vše rychlejším tempem. Do europarlamentu jsme posílali odložené a neschopné lidi. I to zaznělo od předsedy hnutí Andreje Babiše na debatě kandidátů ANO do evropských voleb ve Zlíně v hotelu Moskva. Lídr kandidátky zase upozornil na to, že po dobu předsednictví Česka v EU musel chodit v Bruselu kanály.

Babiš v „Moskvě": Dělají si ze mě srandu a myslí si, že jsem blázen. Zhasínám světla, aby se šetřilo. A Kalousek...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Debata kandidátů ANO do Evropských voleb ve Zlíně za účasti Andreje Babiše

Hned na začátku debaty dostal slovo předseda hnutí. Vicepremiér Andrej Babiš nejdříve shrnul situaci ANO ve vládě. „Dnes jsem byl na rozpočtovém výboru obhajovat naši vizi státního dluhu. Byla to nezvyklá pozice, protože mě tam zkoušeli lidé, kteří tento dluh vytvořili. My dneska dlužíme 1685 miliard korun. Za to platíme ročně asi 60 miliard úroků,“ uvedl Babiš.

„Samozřejmě se dohadujeme s našimi koaličními partnery. Naše hnutí je středové a máme levicového partnera ČSSD. My jsme akceptovali, že teď navýšíme důchody o 200 korun, snížíme pracujícím důchodcům daň, že znovu dáme do zdravotnictví další peníze. Udržet rozpočet, abychom mohli i investovat, je ale velký problém,“ dodal a připomenul: „Podědili jsme rozpočet i výhled. Jsme ve vládě pár dní a co tam jsme, tak pracujeme od rána do noci, soboty, neděle. Stát vytvořil spousty mechanismů, z nichž některé považuji za zbytečné. Potřebujeme dostat peníze do rozpočtu, ale nechceme zvyšovat daně. Chceme dát do Parlamentu nový zákon, který by zavedl kontroly na vstupu DPH a výstupu DPH. Nejsou to registrační pokladny, jak čtete někde v médiích. Na to se chceme soustředit a řídit státní firmy, protože doposud to nikdo nedělal a nikdo se o to nezajímal.“

Babiš předkládá rozpočet se schodkem 100 miliard

Babiš pak ještě k rozpočtu uvedl: „Naši partneři chtějí navyšovat platy státních zaměstnanců. Já bych také rád, ale musíme šetřit na investice, jedině to nám může zabezpečit nějaký hospodářský růst. Rozpočet byl původně plánován se schodkem 120 miliard, my ho předkládáme se schodkem 100 miliard a nechceme navyšovat dluh.“ Dál také hovořil o ztrátách při čerpání evropských dotací, programu Zelená úsporám a nutnosti investic. „Já jsem zase jel po té prokleté D1. Zděšeně jsme zjistili, že od fungování ministra Bárty se nevykupují pozemky, nedělají projekty a nestaví se. Základ je, abychom dobudovali dálniční síť, protože nemáme dálnici ani na Vídeň, Krakov nebo Linec. Na to se soustředíme a není to jednoduché, protože stát je neuvěřitelně byrokratický. Všechno dlouho trvá. Než to všechno vyřídíme, tak to potrvá dva roky,“ podotkl.

Anketa

Co je pro vás důležitější?

hlasovalo: 10098 lidí

Vysvětloval i situaci na Ministerstvu obrany. „To je resort historicky spojený s korupcí. Chceme šetřit, ale musíme také více investovat. Máme konflikt na Ukrajině a v rámci NATO musíme dát peníze. Požadavky na peníze jsou ze všech stran. Minulá vláda v čele s panem Kalouskem se chlubí, že deficit byl nízký, jenže zadusili spotřebu, ekonomiku, vzali peníze důchodcům, nedali peníze na investice a v recesi jsme byli až do minulého roku,“ uvedl Babiš.

Babiš: Potřebujeme sňatky z rozumu

ANO postavilo do evropských voleb prý jako jediné kandidátku, na které se objevují odborníci z oboru. „V Evropě jsme se neprosadili a posílali jsme tam odložené politiky,“ upozornil Babiš. „Postavili jsme kandidátku, která má na prvních místech profesionály. Potřebujeme sňatky z rozumu, navazovat spojení s cílem prosazovat to, co je dobré. Za vlády Nečase jsme se z nepochopitelného důvodu spojili s Velkou Británií,“ vysvětlil a pak také připomenul historii: „Pamatujete si na naše předsednictví, kdy jsme svrhli vládu a dělali trapnou kampaň? Osladili jsme to Evropě tak, že ODS tam promrhala těch 500 milionů na ProMoPro. Vůbec jsme nevyužili možnost získat po dobu předsednictví nějaký vliv.“

Telička: Evropské volby jsou stejně důležité jako národní

Besedy se účastnil lídr kandidátky, diplomat Pavel Telička, pak se představili další kandidáti: Lenka Střálková, manažerka koncernu, diplomat Petr Ježek, podnikatelka Martina Dlabajová a Ivan Jančárek, který pracuje na Ministerstvu zahraničních věcí. Jako první se věnoval problému nízké účasti voličů u evropských voleb Pavel Telička a zdůrazňoval význam evropských voleb a sdělil, že jsme schopní v Unii řadu věcí prosadit, pokud najdeme spojence. „Česká republika nemá odpovídající postavení a my chceme přispět k tomu, aby se to změnilo. V minulosti nebyli schopní naši zástupci navázat neformální rozhovory,“ uvedl. Kritizoval, že jsme nebyli schopní využít příležitostí, čerpat dotace a navazovat kontakty.

V Evropě jde o peníze, výhody a každý chce urvat maximum

V diskuzi nejdřív přišla řeč na problémy zemědělství. „Byli jsme dříve v zemědělství soběstační, současný stav mě mrzí. Nevím, proč musím kupovat zahraniční výrobky?“ ptal se jeden z občanů. „Byl bych daleko toho, abych tvrdil, že dojde k zásadní změně. Nicméně lze očekávat, že bude určitý evoluční trend,“ reagoval Telička. „Naši poslanci příliš ruku k dílu nepřiložili,“ dodal. Občané kritizovali také nezaměstnanost v Evropské unii a upozorňovali na nutnost debat o hodnotách, na kterých je Unie postavená. „Domnívám se, že některé starší generace politiků, úředníci, grémia se otázkou zabývají. Došlo k posunu k většímu pragmatismu, zahleděnosti do národních zájmů,“ popsal Telička.

„Vnímavost občana vůči hodnotám bude větší, pokud se ovšem vyřeší to, co občana každý den trápí,“ dodal. Pak si vzal mikrofon Babiš. „Evropa je sice fajn, ale každý tam bojuje za sebe, hodnoty jsou super, ale ve finále jde o peníze, výhody, aby každý z toho urval maximum pro sebe. My jsme absolutně šanci nevyužili, protože jsme tam posílali lidi absolutně neschopné,“ vyjádřil se jednoznačně s tím, že nejdřív si musíme udělat pořádek doma.

Kdyby stát řídilo ANO, šlo by vše rychlejším tempem

Řeč byla i o kvalitě politické scény u nás. Andrej Babiš připomenul krizi morálky a politiky i důvod, proč se rozhodl angažovat. „Kalousek teď sedí v rozpočtovém výboru. To je neuvěřitelné. Já jsem nikdy nechtěl být politik. Ale měli jsme nechat stát jen v rukou těch, kteří tady byli 24 let? To je jejich vizitka, ta podělaná D1, kterou otevíral Štrougal, ani tu neudělali, žádné tři pruhy, nic. Naše hnutí je stále proti všem. Všimněte si, na koho stále útočí. My jsme pořád ti divní. Jde o to, jestli perspektivně naše hnutí uspěje a bude schopné se bránit atakům členů jiných stran. Je šance to změnit, jsme ale omezení, máme jen šest ministrů. Pokud bychom měli šanci stát řídit jako Rusnokova vláda nebo jako Ficova vláda, tak by to šlo úplně jiným tempem. Dnes se na všechno musíme ptát,“ vyjádřil se Babiš. Jeho řeč doplnil lídr kandidátky: „Já jsem v Bruselu musel chodit kanály, nedokázal jsem odpovědět na to, že v době, kdy můžeme využít výhodu předsednictví, abychom se zvýraznili a etablovali, tak opozice svrhla vládu. Já tu vládu vůbec neobhajuji, ale my nevydržíme ani pár měsíců. Jsme unikát,“ rozhořčil se Telička.

Babiš na ministerstvu zhasíná světla a koupil levný papír

Občané sdělovali představitelům hnutí své zkušenosti z prezentace republiky v zahraničí. „Je to otřesné, jak se na naše poslance dívají například Němci,“ upozornil jeden z občanů, který si také postěžoval na nedostatek předvolebních billboardů ve Zlíně. V reakci pak členové ANO vysvětlili, že sice nejsou k dispozici takové finance jako u parlamentních voleb, ale množství reklamy ještě zvýší. Andrej Babiš se pak vyjádřil ke zveřejňování smluv a hovořil o úsporách. „Dělají si všichni ze mě srandu. Můžete si myslet, že jsem blázen, a mnozí si to mysleli, když jsem šel do politiky. Ale to šetření je důležité. Na Agrofertu jsem zhasínal světla, která svítila zbytečně, teď to dělám na ministerstvu. Je to sice blbost, ale jde o princip. Teď nakoupilo ministerstvo papír, snížil jsem cenu z 87 korun na 55 za balík. Sem tam si zaobchoduji, třeba jako s OKD. Tam to ale začíná. Polistopadoví politici neřídili stát v náš prospěch,“ vysvětlil. „Musel jsem jít do politiky a trpět tam,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…