Babišův ministr vnitra: Dostal před soud žháře z Vítkova, ale předhazují mu příchylnost k Rusku

29.11.2017 18:21

Kandidátem na ministra vnitra je bývalý náměstek úřadu a někdejší šéf bezpečnosti strojírenských Vítkovic Lubomír Metnar. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš potvrdil serveru iDNES.cz informaci serveru Aktuálně.cz. Metnar podle iDNES.cz v minulosti také dlouhé roky v Moravskoslezském kraji jako policista vyšetřoval nejzávažnější trestnou činnost.

Babišův ministr vnitra: Dostal před soud žháře z Vítkova, ale předhazují mu příchylnost k Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Seznam navržených ministrů Babiš v úterý přivezl na Pražský hrad prezidentovi Miloši Zemanovi. Jména tehdy na Zemanovo přání nezveřejnil, protože s nováčky ve vládě se chce prezident setkat. „Rozhodl jsem se pro něj na základě jeho dlouholetých zkušeností v resortu ministerstva vnitra,“ řekl o Metnarovi Babiš.

Metnar dostal od někdejšího ministra vnitra Martina Peciny v roce 2010 medaili za to, že s týmem vyšetřovatelů dostal před soud pachatele žhářského útoku ve Vítkově na Opavsku, při kterém byla těžce popálena ještě ne dvouletá Natálie. Žháři pak dostali dvacetileté tresty vězení. V roce 2011 se stal Metnar šéfem bezpečnosti strojírenského podniku ve Vítkovicích miliardáře Jana Světlíka, který ve stejném období zaměstnal jako jednoho z generálních ředitelů skupiny i Pecinu.

Když se stal Pecina ministrem vnitra v úřednické vládě Jiřího Rusnoka, udělal z Metnara svého prvního náměstka. Po nástupu ministra vnitra Milana Chovance se Metnar přesunul na post řadového náměstka, v roce 2014 ministerstvo opustil. Poté se vrátil ke Světlíkovi, nyní je místopředsedou představenstva firmy VTK Special a členem dozorčí rady Vítkovice Heavy Machinery.

Server iDNES.cz dnes také uvedl, že Metnar byl donedávna členem hnutí Bezpečnost, odpovědnost, solidarita (BOS), které dává najevo příchylnost k Rusku, kritizuje Západ, Evropskou unii i údajnou agresivní politiku NATO.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…