Babišův poradce v televizi doporučil vládě stavět dálnice a železnice. A neměnit daně

04.04.2014 21:45

O tom, čím může vláda pomoci české ekonomice, jaký má názor na třetí sazbu DPH či o marné snaze zjistit, za kolik nakupuje vláda oříšky, mluvil v pátečním pořadu Hyde park ekonom Raiffeisenbank a poradce ministra financí Aleš Michl.

Babišův poradce v televizi doporučil vládě stavět dálnice a železnice. A neměnit daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Podle Michla vláda nepomůže tuzemské ekonomice tím, že napíše sáhodlouhé plány. Ale tím, že vychytá nedostatky daňového systému a slíbí, že řadu let nebude měnit daně. A rovněž tím, že se zaměří na stavbu silnic a železnic. „Rád bych jel do Českých Budějovic vlakem, abych si v klidu mohl něco dělat na tabletu. Jenže cesta vlakem trvá strašně dlouho,“ povzdechl si Babišův poradce.

Sobotkův kabinet by prý také měl „napravit ten nesmysl se superhrubou mzdou.“ Michlovi rovněž vadí, že po vyplnění daňového přiznání musí kromě finančního úřadu hlásit další údaje na další dva úřady.

Léky do třetí sazby DPH ano, ale jak zajistit jejich zlevnění?

Ohledně možného zavedení třetí sazby DPH uvedl, že by v ní ponechal léky. Ale problém vidí v tom, jak zajistit, aby se po snížení daně z přidané hodnoty léky skutečně zlevnily, a ne aby si jen lékárníci nezvýšili  marže. Naopak výhrady má k tomu, aby se třetí sazba DPH dávala na kojeneckou výživu, protože bude problém určit, co ještě do této položky patří, a co už ne.

Za jeden ze způsobů, jak lépe vybírat daně, považuje zavést systém, který bude umět párovat elektronické faktury, který „umí udělat velká data“ a také online hlášení tržeb. „Systém řekne, tahle restaurace má nižší tržby než pět okolních, a řekne tak finančnímu úřadu, neotravuj těch pět okolních, ale zaměř se na tuhle podezřelou,“ vysvětlil Michl s tím, že než se takový systém podaří u nás zavést, bude to trvat tři až pět let.

Za kolik nakupuje oříšky vláda, se mi ani po dvou letech nepodařilo zjistit

Situaci panující ve vládních institucích ilustroval na vlastní zkušenosti. Když před asi dvěma roky „chodil na vládu“, dostávali na jednání k zakousnutí oříšky. „Mě napadlo se zeptat na tiskovém odboru, za kolik vláda  ty oříšky nakupuje. Na odpověď už čekám dva roky,“ podotkl s tím, že pokud si vláda nedokáže ohlídat cenu, za kterou nakupuje oříšky, jak si může ohlídat stavbu dálnic.

Za příklad, ze kterého by se vláda měla poučit, považuje situaci v Německu. I když tam mají také problémy s drahou pracovní silou nebo s tím, že když chce firma propustit zaměstnance, vyjde ji to poměrně draho, přesto tam malé a střední firmy prosperují. Důvod vidí v tom, že mají od vlády klid. Za klíčové považuje také to, aby velké firmy u nás platily daně. „Mohl by se zveřejňovat seznam firem, které platí daně,“ konstatoval s tím, že do restaurace, která by měla ceduli, že zaplatila daně, by rád přišel.

Michl se také zamyslel nad příčinami světové krize, kterou vidí v hamižnosti. Zejména ve Spojených státech, kde bankovnictví málem přivedla ke kolapsu. „Tamní manažeři bank by měli uklízet na ulici. Klíčové je, aby to odnesli manažeři, ne občané,“ podotkl s tím, že přesto se domnívá, že americký dolar zůstane světovou rezervní měnou číslo jedna.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…