Přikoupíme? Babišův fond se prý chystá na převzetí velké firmy, kterou asi znáte

02.12.2014 9:40

Chystá se potravinový obchod roku. Podle informací MF Dnes se mezi zájemci o moravskou společnost Hamé zajímá i Babišův investiční fond Hartenberg. Ten by tak mohl po sérii zdravotnických nákupů, v rámci nichž se zaměřoval především na reprodukční medicínu, poprvé zamířit i do jiného oboru. Podle lidí z trhu se prý právě Hartenberg ihned zařadil mezi největší favority na uzavření obchodu.

Přikoupíme? Babišův fond se prý chystá na převzetí velké firmy, kterou asi znáte
Foto: red
Popisek: Hamé

Zájemců o Hamé není málo a jsou to především zahraniční společnosti. MF Dnes uvádí, že podle lidí z trhu se právě Hartenberg ihned zařadil mezi největší favority na ovládnutí moravského výrobce paštik Majka, Veselá pastýřka či kečupů Otma. Šéf fondu a Babišův společník Jozef Janov, někdejší investiční ředitel Penty Investments, to prý komentovat nechce, avšak MF Dnes zjistila, že podle dvou na sobě nezávislých zdrojů z investičních kruhů přišel Janovův tým zatím s nejlepší nabídkou.

Hartenberg, který hospodaří se soukromými miliardami ministra financí Andreje Babiše, by údajně mohl těžit z některých obchodních synergií se sesterským Agrofertem, který také ovládá řadu potravinářských firem nejen v Česku.

Nový majitel může být znám do několika týdnů

O ovládnutí výrobce známých paštik má podle informací MF Dnes zájem polský holding Agros Nova. Další údajný zájemce je norská Orkla, které v Česku patří tradiční značka instantních polévek Vitana. O úspěšnou firmu má zájem také chorvatská potravinářská skupina Podravka.

Hamé před šesti lety koupil od původního majitele Leoše Novotného severský investiční fond Nordic Partners za 4,5 miliardy korun. Firma podle zjištění MF Dnes vykazuje konsolidované tržby za rok 2013 ve výši 5,1 miliardy korun. Hrubý zisk před odpisy, daněmi a úroky, zvaný EBITDA, se pohybuje kolem 500 milionů korun. Aktuální prodejní cena se má podle zdrojů MF Dnes pohybovat v rozmezí od čtyř do pěti miliard korun a nový majitel by mohl být znám do několika týdnů.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…