Babišův úřad sepsal, jak zrušit druhý pilíř. Bude to ale prý nejspíš drahé...

26.06.2014 8:09

Zrušení druhého pilíře penzijní reformy může stát zavléct do dlouhých právních sporů, ve kterých půjde o stovky milionů. Přiznává to i Ministerstvo financí ve svém oficiálním dokumentu, který nyní vydalo.

Babišův úřad sepsal, jak zrušit druhý pilíř. Bude to ale prý nejspíš drahé...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Například Česká pojišťovna propagovala svůj penzijní fond za pomoci známých komiků. Celkem měly náklady firem na propagaci reformy a vstupu do druhého pilíře dosáhnout nejméně čtyři sta milionů korun. A v případě zrušení druhého pilíře se rozhodně dá očekávat, že by své náklady vymáhaly po státu.

„Žádná z variant ukončení druhého pilíře nemůže zcela zabránit právním sporům,“ citují Hospodářské noviny z oficiálního stanoviska Ministerstva financí, které poprvé představilo cesty, jak by se dal kritizovaný druhý pilíř ukončit.

Na zrušení trvá zejména ČSSD, která do jeho kritiky investovala značný politický kapitál. „Veřejnému pilíři nic neušetřil a nespravedlivě zvýhodňoval lidi s vyšším příjmem,“ tvrdí stále Michaela Marksová, ministryně práce a sociálních věcí.

Ministr financí Andrej Babiš sice nedávno označil rušení tzv. druhého pilíře za chybu, ale přesto nyní jeho úřad předložil návrh tří scénářů, jak by se jej mohlo dosáhnout. Podle prvního z nich by stát přestal podporovat spoření v druhém pilíři výhodnými podmínkami, a povinné spoření občanů by navíc bylo převedeno zpět do prvního, průběžného pilíře. Z druhého pilíře by tak zbylo v podstatě jen obyčejné spoření.

Podle druhého scénáře by se druhý pilíř zrušil úplně a lidé by dostali naspořené peníze zpět, nebo by si je mohli převést na dobrovolné připojištění ve třetím pilíři. Třetím scénářem je pak nějaká kombinace obou předchozích.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…