Básnička o mamince: Nešťastný básník Jiří Žáček se brání proti umělcům, feministkám i redaktorovi Respektu. Ostrá slova i humor

17.01.2017 8:58

Básnička Jiřího Žáčka, která je v čítankách pro druhé třídy, rozpoutala diskuze na sociálních sítích. „K čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky,“ stojí mimo jiné v ní.

Básnička o mamince: Nešťastný básník Jiří Žáček se brání proti umělcům, feministkám i redaktorovi Respektu. Ostrá slova i humor
Foto: Archiv JŽ
Popisek: Spisovatel a básník Jiří Žáček

Před samotnou básničkou je úvod: „Ze všech lidí mám nejradši maminku.“ Následuje krátký veršovaný textík, který v některých vyvolal kritické hodnocení. Prý podporuje dávno přežité stereotypy. To básník odmítá, není prý žádné macho. „K čemu jsou holky na světě? Aby z nich byly maminky, aby se pěkně usmály na toho, kdo je malinký,“ zní básnička, již kritizoval například režisér Vít Klusák. 

„Je pozoruhodné, že na gender útočí hlavně chlapi. Ale chápu, že vědecká disciplína, která popisuje, jak moc je Česko v zajetí kulturních stereotypů ohledně rozdělení mužských a ženských rolí, a odhaluje, jak to tady chlapi pořád šéfují, jim není po chuti,“ napsal pak v reakci na básničku zástupce šéfredaktora Respektu Marek Švehla. A na něj zareagoval protiislamista Martin Konvička.

„Normální lidi na to kašlou, vždy kašlali a vždy kašlat budou. Vždy budou na světě ženy, které raději opraví traktor, než vyšijí krajkové prostírání, a muži, kteří raději upečou dort, než aby skolili kance. Jenže jedno ani druhé nebrání těm podstatným věcem – pokud mají po boku komplementárního partnera. Intošovi typu Švehly nikdo nebrání vyšívat krajkové prostírání, ale musel by si najít partnerku, která umí vyměnit kolo nebo vymalovat byt. Jo, žena, která umí vyměnit kolo či vymalovat byt, nebude nutně horší mámou, než ta, která to neumí – někdy spíš naopak,“ poznamenal Konvička se slovy, že protože si Švehla neumí vhodného protějška najít, tak žehrá, že jsou na světě ty špatně rozdělené role. 

„A viní z toho ... nevím přesně koho, snad Putina? Hovno role, genderhoši a genderdámy. Vaše vlastní neschopnost někoho vhodného sbalit,“ zakončil Konvička.

Původní text ZDE

Server Rozhlas.cz si pak všímá i komentáře jedné z rozezlených žen, která uvedla, že pokud takhle budeme mluvit k holčičkám od začátku, budou se cítit nepotřebné, nestanou-li se v životě matkami. 

„Rozhodně odmítám degradaci žen na domácí puťky, kuchařky a uklízečky. Imponují mi sebevědomé a chytré ženy a nevadí mi ani, když si k seberealizaci vyberou profesi považovanou spíše za mužskou,“ zareagoval pak na kritiku pro server Aktuálně.cz Žáček.

To, že však básnička není zcela genderově neutrální, přiznává i ministerstvo školství. „Při výuce ale záleží hlavně na výkladu a na tom, v jakém kontextu je uveřejněn a jaký je záměr autora. Při výkladu by tak měl učitel žákům vysvětlit záměr autora a další souvislosti, kromě jiného také souvislost s genderovou korektností,“ sdělilo ministerstvo.

A nebyla by to česká lidová tvořivost, kdyby již nevznikla i parafráze básničky, která koluje sociálními sítěmi: 

K čemu je gender na světě?

Je tu pro všechny nanynky

co ustrnuly v pubertě

a jejich ega malinký.

Aby nás štvaly proti všem

že přemýšlíme pozpátku

gender studies jsou důkazem

že svět fakt není v pořádku...

K čemu jsou tady Klusáci

a Černohorské a Šabatky?

Nechte je být... jsou chudáci

co vyrůstali bez matky...

Celý příspěvek Martina Konvičky:

Hrabe jim z blížícího se konce (20. ledna) jejich falešného světa. 

... a mě to čím dál intenzívněji nutí sepsat delší text, kterým celou tu GENDER pomatenost rozsekám na kusy. 

Předešlu - jsou to gender-magoři, kdo si nejdřív postulovali "rozdělení rolí", a teď proti nim naprosto nesmyslně bojují - a ve svatém zápalu to berou i s "rolemi" nejpodstatnějšími, to jest množením, mateřstvím, láskou.... 

Normální lidi na to kašlou, vždy kašlali a vždy kašlat budou. Vždy budou na světě ženy, které raději opraví traktor než vyšijí krajkové prostírání, a muži, kteří raději upečou dort, než aby skolili kance. Jenže jedno ani druhé nebrání těm podstatným věcem - pokud mají po boku komplementárního partnera. Intošovi typu Švehly nikdo nebrání vyšívat krajkové prostírání, ale musel by si najít partnerku, která umí vyměnit kolo, nebo vymalovat byt. Jo, žena, která umí vyměnit kolo či vymalovat byt, nebude nutně horší mámou, než ta která to neumí - někdy spíš naopak. 

Protože si švehlové (a spol.) vhodnou partnerku (či partnera) NEUMÍ najít, tak žehrá, že jsou na světě ty špatně rozdělené role. A viní z toho ... nevím přesně koho, snad Putina?

Hovno role, genderhoši a genderdámy. 

Vaše vlastní neschopnost někoho vhodného sbalit.

Howgh.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…