Bavorskou organizaci německé euroskeptické strany AfD vede český emigrant

05.10.2015 10:01

Bavorskou zemskou organizaci euroskeptické strany Alternativa pro Německo (AfD) nově vede český emigrant Petr Bystroň. Předsedou zemské organizace se stal na víkendovém zasedání strany. Přestože je sám přistěhovalcem, mezi své hlavní priority řadí omezení imigrace do Německa.

Bavorskou organizaci německé euroskeptické strany AfD vede český emigrant
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Čtyřiačtyřicetiletý Bystroň, který v Mnichově vystudoval ekonomii a mezinárodní vztahy, už za AfD kandidoval v roce 2013 v parlamentních volbách a o rok později ve volbách do Evropského parlamentu, mezi zvolené europoslance se ale nedostal. Během letošního střetu ve vedení strany se přiklonil na stranu nacionalistického křídla později zvolené předsedkyně AfD Frauke Petryové.

Za jednu ze svých programových priorit označuje Bystroň omezení přistěhovalectví. „Ničím neomezená lavina migrantů v naší zemi je nejpalčivějším problémem naší doby,“ uvádí na svých stránkách a žádá posílení ochrany hranic a rychlejší vypovídání odmítnutých žadatelů o azyl. Přistěhovalecká politika mu údajně mimořádně leží na srdci právě proto, že je sám imigrant.

Stranu AfD založil v únoru 2013 ekonom Bernd Lucke a její program založil na kritice společné evropské měny. Na podzim stejného roku AfD jen těsně neuspěla ve volbách do Spolkového sněmu, v květnu 2014 ale už získala sedm europoslanců. Loni na podzim strana uspěla v zemských volbách v Sasku, Durynsku a Braniborsku, kde se její zisky pohybovaly kolem deseti procent. Následně ale došlo ke střetu mezi Luckem, který prosazoval ekonomicky zaměřený program, a Petryovou, jejíž stoupenci dokázali ve východoněmeckých spolkových zemích uspět i díky většímu nacionalismu, především odmítání imigrace. Letos v létě se Petryová stala předsedkyní AfD, Lucke ze strany následně vystoupil a založil nové uskupení Alfa, k němuž se připojilo pět ze sedmi europoslanců AfD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…