Bělobrádek chystá změny v Radě pro vědu,výzkum a inovace

08.02.2014 17:58

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) plánuje personální změny v Radě pro vědu, výzkum a inovace (RVVI), která je poradním orgánem vlády. Někteří členové působí podle vicepremiéra v radě dlouho a musí se prověřit, zda je to v souladu se statutem. Už loni vědecká obec kritizovala, že tři členové RVVI byli do svých funkcí jmenováni v rozporu se zákonem. Podle právního posudku nebyla prý dodržena čtyřletá zákonná přestávka mezi funkčními obdobími členů rady.

Bělobrádek chystá změny v Radě pro vědu,výzkum a inovace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Bezpochyby dojde ke změnám, je to logické. Máme tam čtyřleté období a nesmí tam (členové) být víc než dvakrát. Nejdřív se chci se všemi sejít, akutně to ale nehoří. Jednání probíhají," řekl ČTK Bělobrádek, který je zároveň předsedou rady.

Fiala a Frolík vykonávají třetí funkční období. Kopicová už páté

Na rozpor ve jmenování už loni úřednickou vládu upozornily Akademická i Vědecká rada Akademie věd ČR. Podnětem rad se zabýval Ústav státu a práva AV ČR, který na základě právního rozboru vypracoval posudek. Podle něj nebyla dodržena čtyřletá zákonná přestávka mezi funkčními obdobími členů rady, a to konkrétně u první místopředsedkyně RVVI Miroslavy Kopicové, místopředsedy Petra Fialy (ODS) a člena rady Zbyňka Frolíka. Fiala a Frolík nyní vykonávají třetí funkční období, Kopicová už páté.

Loni v září také někteří odborníci upozornili, že vládní výzkumná rada v poslední době nedostatečně plnila svou funkci, nerozhodovala dobře o rozpočtu a její členové často hájili jen zájmy svých organizací. V radě se prý nedařilo nic dostatečně prosadit. Zástupci rady to tehdy odmítli.

Bělobrádek se seznamuje s projektem nové výzkumné nadace

Rada nedávno dokončila návrh zákona, který umožní vznik nové výzkumné nadace. Ta by měla podporovat až deset špičkových tuzemských vědeckých týmů. Bělobrádek se s novým projektem prý seznamuje. Jeho hlavním autorem je uznávaný profesor Rudolf Haňka, který i nadále podle zjištění ČTK zůstane hlavním vědeckým poradcem předsedy vlády.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…