Bělobrádek má zelenou. Vznikne ministerstvo vědy

24.08.2016 12:28

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek získal od vlády souhlas k další práci na novém zákonu o vědě, který přinese i vznik nového ministerstva pro výzkum a vývoj. Ministři dnes posuzovali věcný záměr normy. Bělobrádek poté ČTK řekl, že zákon by chtěl mít hotov ještě v letošním roce.

Bělobrádek má zelenou. Vznikne ministerstvo vědy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek, když ještě byl místopředsedou Sobotkovy vlády

Bělobrádkův úřad si podle předkládací zprávy k zákonu slibuje od nové normy vytvoření podmínek pro zvýšení kvality a konkurenceschopnosti výzkumu, vývoje a inovací v Česku. Nastavit má také podmínky pro efektivní využívání peněz na tuto oblast a soulad s potřebami ekonomiky. Norma má podle navrhovatelů tak zjednodušit administrativu.

Věcný záměr počítá s tím, že by pod nové ministerstvo spadaly Grantová agentura ČR i Technologická agentura ČR. Oběma agenturám by ale zůstala zachována samostatnost v přidělování podpory výzkumníkům. Ministerstvo by připravovalo rozpočet na vědu a mělo ve své gesci i mezinárodní vědeckou spolupráci. Záměr také obsahuje nový systém hodnocení výzkumných organizací.

Vybudování ministerstva by s sebou přineslo náklady třeba na zajištění vhodných prostor a jejich vybavení. Zaměstnávat by mělo asi 160 lidí. Úředníci předpokládají, že roční náklady na jeho provoz by byly kolem 218 milionů korun ročně. Protože by lidé i agenda byly převedeny z jiných úřadů, státní rozpočet by se podle zpracovatelů návrhu nezvyšoval.

Proti zákonu se postavilo ministerstvo financí, které nesouhlasí s vyčíslením nákladů nebo počtu zaměstnanců nového úřadu, či Českomoravská konfederace odborových svazů. Té se třeba nelíbí, že by nové ministerstvo pod sebou nemělo problematiku vysokoškolského vzdělávání. Rada vysokých škol pak návrhu vyčítá nedostatečnou a nepřesnou argumentaci zřízení nového úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…