Besser se mýlí v bourání domu v centru Prahy, tvrdí senátoři

03.08.2011 20:43

Senátní kulturní výbor vyzval Odbor památkové péče pražského magistrátu, aby přezkoumal ještě jednou demolici domu na Václavském náměstí. Podle výboru nevzal odbor ani ministr Jiří Besser v potaz názory odborníků.

Besser se mýlí v bourání domu v centru Prahy, tvrdí senátoři

Památkáři ovšem názor senátního výboru odmítají a dál trvají na tom, že by dům na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí měl být zbourán. "Požadavek na obnovu řízení a nové důkladné projednání je oprávněný," argumentuje ale předseda senátního výboru Jaromír Jermář. Podle profesora Rostislava Šváchy posudky z odboru vypracovali experti najatí společností, která chce na jeho místě postavit novostavbu.

"Není co přezkoumávat. Není důvod, stanovisko je platné a neměnné," zastává dál svůj názor šéf památkářů Jan Kněžínek. Odbor památkové péče pražského magistrátu vůbec nepokládá daný dům za něčím výjimečný.

Odborníci říkají nebourat, Besser ale nesouhlasí

Ministra kultury Jiřího Bessera ale o obnovu řízení v červenci požádala třináctičlenná skupina profesorů architektury a dějin umění. Podle nich jde totiž o architektonicky a urbanisticky cennou budovu.

O žádosti bude rozhodnuto nejpozději do 7. září. Besser hájí svůj původní krok tím, že chtěl český stát uchránit před možným nákladným soudním sporem. "Mohl jsem si to ulehčit, nerespektovat jednomyslné doporučení devíti právníků z rozkladové komise, naoko zachránit starý dům a být populární. Dal jsem ale přednost rozhodnutí, které je po právu," uvedl.

Čtěte více:

Jandák (ČSSD): Ministr Besser by měl projevit více pokory a méně konat

Rozhlas zjistil: Besser pro záchranu domu na Václavském náměstí nic neudělá

Havel nesouhlasí s demolicí domu v centru Prahy, píše Besserovi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…