Bezpečnost, odpovědnost, solidarita. Známý bezpečnostní expert Štefec se chystá do voleb. Chce bojovat proti imigraci a pojistit Benešovy dekrety

24.05.2017 16:16

REPORTÁŽ Nově vzniklé hnutí Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita (BOS) ve středu 24. května představilo program, se kterým chce na podzim uspět v parlamentních volbách. Mezi tématy BOS dominuje odpor k nelegální migraci, podpora a výrazné změny v koncepci České armády a bezpečnost. Za stranou stojí uznávaný bezpečnostní expert Jaroslav Štefec, který je jejím volebním lídrem. Možná jména z kandidátek strana zatím nepředstavila.

Bezpečnost, odpovědnost, solidarita. Známý bezpečnostní expert Štefec se chystá do voleb. Chce bojovat proti imigraci a pojistit Benešovy dekrety
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Tisková konference politického hnutí Bezpečnost Odpoědnost Solidarita

Hnutí Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita se chystá do podzimních voleb a dle slov svého předsedy bezpečnostního a vojenského experta Jaroslava Štefce doufá v překročení pětiprocentní hranice hlasů nutných ke vstupu do Poslanecké sněmovny. Hlavním tématem strany, která dle Štefcových slov vznikla z iniciativy mnoha bývalých příslušníků bezpečnostních sborů, je bezpečnost. „Bezpečnostní situace v naší zemi se nám vůbec nelíbí,“ zmínil Štefec v úvodu tiskové konference, na které představil politický program. „Máme už dost chaosu, co tu zavládl,“ dodal. „Jsme zvyklí dělat věci důkladně a odpovídat za svou práci. Nelíbí se nám systematické oslabování Armády České republiky, policie a záchranných služeb. Odmítáme skryté podřizování ČR cizí moci,“ uvedl. Zároveň neopomněl zmínit téma hrozby, kterou jeho hnutí vidí v podání nelegální migrace a mezinárodního terorismu.

Hlavní body, které BOS ve svém programu zmiňuje, je nevyvratitelnost uspořádání v Evropě vyplývající z poválečných Benešových dekretů, zabránění nelegální migraci, zásadní změny v koncepci české armády včetně navýšení počtu příslušníků jednotlivých bojových útvarů, zlepšení bojové připravenosti občanů a opětovné prosazení českého zbrojního průmyslu na pozici strategického dodavatele výzbroje, výstroje a techniky pro české bezpečnostní složky. Hnutí se rovněž ostře vymezuje vůči možné „dislokaci“ cizích vojsk na území České republiky a „rozmístění cizích vojenských základen a zařízení“. Záporně se staví i k účasti českých vojáků na zahraničních misích bez jasného mandátu Rady bezpečnosti OSN.

Podle místopředsedy hnutí a bývalého vojenského velitele Miloše Jandy je stav české armády v personální otázce boje a akceschopných mužů nedostatečný. „Podle odhadů má česká armáda maximálně 5 tisíc mužů schopných zapojení do ostré akce,“ uvedl. Na tento počet podle něj připadá neúměrně vysoký počet armádních úředníků. „Na každého bojovníka máme 6 až 7 úředníků,“ uvedl. BOS tak podle svých představitelů uvažuje i o nějaké formě obnovy vojenské služby pro každého občana, a to buď formou krátkodobé služby či výcviku, nebo na dobrovolné bázi. „Mladí lidé by měli projít určitým vojenským výcvikem,“ zaznělo. Slovo solidarita, které má hnutí v názvu, zástupci BOS skloňují především v souvislosti s bezpečností a ve smyslu toho, že každý občan by měl být odpovědný i solidární ve věci obrany nejen sebe samého, ale i své vlastní komunity, místa bydliště a země.  

Hnutí Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita je oficiálně zaregistrované od konce května. Zatím nepředstavilo ani potenciální jména na kandidátkách. „Na rovinu říkám, že bych to teď nerad otevíral. Jsou mezi nimi ale i jména, která jsou již v politice známá,“ uvedl předseda hnutí Jaroslav Štefec pro ParlamentníListy.cz. BOS plánuje cílit hlavně na nerozhodnuté, naštvané voliče a také na ty, kteří k volbám většinou nechodí. Velkou část členů BOS tvoří lidé ze spolku Veteránů ozbrojených sil a bezpečnostních sborů, což je vzhledem k tématice a politickému směřování hnutí logické. Vzhledem k tomu, že ve svém programu BOS zmiňuje především národní suverenitu, bezpečnost a odpor proti migraci, mohlo by se nově vzniklé hnutí zamlouvat i některým voličům, kteří sympatizují se stranami Úsvit či SPD, ve které se angažuje Tomio Okamura.
 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…